Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Perenner på söderbalkong

Har en söderbalkong som endast är öppen på en sida, vilket medför att den blir stekhet på sommaren då det inte kommer till någon vind. Jag har byggt stora lådor, ca 65 cm höga, 60 cm djupa och 120 cm långa, där jag provat mig fram med olika perenner. Problemet är att jag så gott som varje sommar får spinn och eller svamp, då det blir för varmt. Jag vill inte ge upp och odla sommarblommor, utan vill ha perenner.

Kan du ge förslag på vilka som kan gå?
Har annars tankar om att odla olika sorters gräs och torktåliga ängsblommor då jag antar att de kan tåla värmen bra. (Jag har tak, så det är inga problem med vinterfukt.)

Tacksam för svar
Ulrika

Odla Svarar: 

Är det stekhett, så skulle ju växter från gassiga bergstrakter passa perfekt. Kolla sortimentet på fetknoppar (Sedum) och taklökar (Sempervivum), där finns många olika sorter att hämta.

Dessutom passar läget för många lökväxter som vill "sommarbakas" och avskyr vinterfuktighet. Sådana är botaniska tulpaner, krokusar, många irisar, nunneörter, hundtandsliljor m.fl. Har du möjlighet att titta t.ex. på Göteborgs botaniska trädgårdens lökgård, så får du många idéer på vad du kan satsa på.

Grässorter som normalt växer på torra ställen är självklart lämpliga, liksom ängsblommor du nämnde.

Många stenpartiväxter kan du också ta en närmare titt på, liksom växter med gråa blad. De är för många för att kunna radas upp här, men läs t.ex. mina artiklar: http://www.odla.nu/artiklar/sandjord.shtml och http://www.odla.nu/artiklar/iris.shtml

Sylvia