Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Palmer

Hej!
Det är så här att jag har fått en stor fin palm i present, vet tyvärr inte namnet på den men den ser ut som en typisk solfjäderpalm från Medelhavet. De jag fick den av bor i Danmark närmare bestämt Kastrup, och har en likadan i sin trädgård. Den har stått planterad i trädgården i 3 år nu, alltså året runt. Nu säger de till mej att jag måste skynda mej att plantera ner den i jorden så den kan etablera sej innan vintern kommer. Jag är väldigt tveksam till att det skulle gå att ha den ute året runt här i Göteborg. Hur tror du att jag ska göra? Börjar bli lite frustrerad! Vore jättetacksam för ett råd om vad jag ska göra.

Med vänliga hälsningar
Sylvia, Göteborg

Odla Svarar: 

Solfjäderspalm i Göteborg är lite riskabelt, den är inte den härdigaste palmen. Men om du kan göra som några andra här i Gbg, ordna ett avtagbart växthus med värmekabel som du bygger över den inför vintern och tar bort på våren igen, så kanske kan det gå.

Kolla denna artikel, visserligen är det inte en solfjäderspalm de har, men man kan ju pröva:
http://www.odla.nu/artiklar/en_bit_av_medelhavet.shtml

I annat fall skulle jag nog ha den i ett uterum eller liknande....och det är hur som helst lite sent på året att plantera den nu, jag skulle nog gjort det på våren i så fall.

Sylvia