Övervintrade pelargoner

Ann Pihl

Hej! Min sambo fick en pelargon av sin dotter förra våren ca 20-30 cm, en vanlig pelargon, trodde jag. Den växte och växte och blev dryga metern hög och lika bred, mycket kraftig och vackra blommor, har aldrig varit med om att en pelargon växer sig så stor. Eftersom vi har inglasad balkong hade vi möjlighet att låta pelargonen stå kvar ute utan att frysa. Den har stått fint hela vintern med blommor men nu undrar jag hur vi ska göra inför våren. Är det bara att plantera om med frisk jord och klippa bort det som spretar? Kanske någon vet vad det är för namn på denna monsterpelargon?

Odla Svarar: 

Om blommorna aldrig öppnar sig utan ser "knoppiga" ut hela tiden, är den säkert en s.k. tulpanpelargon, möjligen sorten 'Emma' men jag vågar inte säga säkert.
Det finns också s.k. spaljépelargoner som blir extra stora, men jag har inte sett någon tulpanblommande sort just som är en spaljésort.

Ta och frisera pelargonen ordentligt nu på våren. Använd det bortklippta som sticklingar, den är ju värt att ha många och kanske ge bort!
Byt jord och börja driva igen!
Mer om att väcka pelargoner kan du läsa på länken. 

Sylvia