Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Väck dina pelargoner!

Har du övervintrat dina pelargoner? Nu kan du börja fundera på att plocka fram dem ur sina gömställen och låta dem gå en ny vår till mötes! Läs hos Odla.nu hur du väcker de till liv!

Av Sylvia Svensson

Har dina pelargoner, som mina, övervintrat i ett svalt rum inomhus, har de ofta redan nya, gröna skott och ibland även knoppar på gång. Men skotten är ofta långa och taniga och det skulle bli en stor men gles planta som inte gör någon glad. De hoppfulla, långa skotten måste tyvärr klippas ner.

Gör så här!

Börja med att klippa ner skotten på pelargonerna, Ta i rejält, lämna kvar 2-3 "ögon" per skott. Klipp gärna så att de blir ungefär lika långa eller en aningen längre i mitten så att pelargonen får en snygg form.

Ett par veckor efter klippningen eller i samband med det kan du byta jord. Använd gärna pelargonjord, men en högklassig, porös blomjord med leca i går också bra. Jag har inte märkt någon skillnad på om jag planterat om samtidigt eller väntat med klippningen.

Ljus och värme för dina pelargoner

Efter nedklippning ska pelargonerna in i ljuset och värmen, dock inte jättevarmt, 18-20 grader räcker. De kan stå på fönsterbrädan eller i ett uterum som håller bra temperatur. Börja vattna och när pelargonen har börjat växa ordentligt är det dags att tillföra näring i vattnet.

Ta egna sticklingar

Använd det bortklippta till sticklingar. Av samma, långa skott kan du få ut flera sticklingar, ca 7-10 cm långa, som man klipper av upptill strax över ett bladpar. Plocka bort de nedersta bladen och alla ev. blomknoppar på varje del så att bara 1-3 toppblad blir kvar. Dessa sticklingar går sedan bra att rota i vatten. T o m stamdelar med inga blad alls kan rota sig, bara man håller reda på vad som är upp och var som är ner!

Om det är en häng- eller doftpelargon, blir det bättre med att sticka direkt i sandblandad, lätt blomjord i relativt små krukor och dra en plastpåse med lufthål över. Ha sedan sticklingarna så ljust som möjligt, dock inte i direkt sol. Normal rumstemperatur passar dem bra. Senare när de rotat sig, kan man plantera om dem i pelargonjord och lite större kruka.

När sticklingarna i vatten har fått rötter, är det dags att plantera dem i egna krukor i pelargon- eller blomjord.

Glöm inte skriva namnetiketter så att du vet vilken pelargon som är vilken!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB