Övervintra perenner i utekruka?

Liss

Hejsan

Jag älskar trädgård men har tyvärr ingen trädgård. Jag har en balkong där jag brukar plantera ut sommarblommor. Nu har jag dock planterat en kaprifol där förra året som jag tänkt ska få breda ut sig och slingra upp för räcket. Den har övervintrat och nu har den massa små knoppar och i år får den en större kruka så då lär den vara 100% tror jag om inte nästa vinter blir värre en denna.

Har även tagit en stickling av en kärleksört och ska plantera ut den när det inte är frost längre!

Anledningen till att jag tar upp det är för att jag gärna vill ha råd på perenner som passar att övervintra i en kruka, dvs är tåliga och som trivs i skuggan. Balkongen har sol mellan 06-11 ca så det är mycket skugga under dagen! Jag älskar perenner just för att man kan fästa sig vid dem och se hur de utvecklas år till år!

Skulle även bli tacksam för svar i råd hur man övervintrar växter på balkongen!

Har en varm källare där jag kan övervintra växter men föredrar växter som kan klara vintern ute.

/Liss

Odla Svarar: 

Hej

Eftersom det är mycket skugga under dagen på din balkong, så föreslår jag att du planterar olika sorters funkior, Hosta. Funkiorna, eller hostorna som man också säger, är vackra och frodiga med sina fina blad och de blommar också, vissa till och med doftar. Även Astilbe brukar klara sig fint i skuggan och även den har vackra blad förutom att den blommar fint.

Satsa gärna på lätta så kallade isolerkrukor av EPP som gör att vikten på balkongen inte blir så stor och växterna övervintrar bättre i dessa. Du kan kika här: isolerkrukor av EPP

Det finns mycket idéer och tips här hos Odla.nu, titta gärna igenom kategorin Balkongodling och läs det som intresserar dig, även övervintringstipsen! Den kategorin hittar du här: Balkongodling

Lycka till!

Med vänlig hälsning Sylvia