Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Omanlägga gräsmatta - fixa till misshandlad ek

Hej,
Vi har nyligen köpt ett hus med tillhörande trädgård. Vi har flera projekt på gång med trädgården men det är framförallt två frågor jag har: 1) Om-anlägga gräsmatta 2) Beskära en ek

1) Vi har tänkt anlägga en gräsmatta på den befintliga puckelpist ler, kirskål moss -mattan.... har kollat runt och det finns tydligen olika skolor vad det gäller hur man bör göra för att förbereda innan planering/utrullning av nytt gräs så nu tänkte jag ber er om riktiga råd...

Läget är söder. Vi har tagit ner mycket slyträd som skuggat så det bör hjälpa för att skapa en bättre gräsmattemiljö.

Måste man skala bort de äversta 10-15 cm för att få bort mossa / Kirskål / ogräs?
Jorden är lera– bör vi blanda i torv/sand och köra med jordfräs innan ytterligare ett lager sandblandad jord läggs på som underlag till gräset – eller vad bör vi göra?

2) Någon har kapat grenar på vår ek tidigare så den stackaren ser anskrämlig ut. Jag har tänkt att ha kvar den men kapa ner grenarna som växer åt sidorna och den långa som pekar nedåt så att den får en mer ”rund” krona. Har sedan tänkt plantera en klätterros som kan klättra upp längs stammen.

Klarar den att man kapar ner den till ett mindre format åt sidorna? Beskäring sker på vårvindern om jag inte tar miste?

Några tips på klätterrosor som är tåliga och skulle kunna pryda eken? Läge mot väster men har sol mest hela dagarna.

Vore jättetacksam för dina råd så att vi gör rätt från början och slippa gräma oss senare...
Bifogar bild
Vänliga Hälsningar
Susanne

Odla Svarar: 

1. Tyvärr finns det ingen genväg till en fin gräsmatta utan man får ta i hårdhandskarna och skala av 10-15 cm av mattan och ersätta det med ogräsfri mosand från något grustag och släta till ordentligt. Om man vill kan man ha markfolie för gräsmatta under sanden som hindrar rotogräs att ta sig upp men släpper igenom luft och vatten. Sådan finns hos anläggningsfirmor. Sedan fyller man på med ogräsfri gräsmattejord av bra kvalitet och slätar till igen, låter den sätta sig ett tag och fyller ev. gropar igen och sedan sår/rullar dit en ny matta.

Här hittar du fler råd om hur ni ska göra: http://www.odla.nu/artiklar/den_perfekta_grasmattan.shtml

2. Att "åtgärda" eken utan att se den live är inte lätt! Och den är ju ganska så krokig, bör kollas från flera håll. Så kanske ni kan ta dit en arborist/trädmästare som kan fixa till den? Sådana hittar ni på Gula Sidorna under Arborist och Trädvård. Men ni kan helt klart ta bort den avkapade grenen.

Tyvärr ser jag på bilden att det växer en stor björk intill, som kan ta all näringen och vattnet från den stackars eken, det är därför den växer så krokigt. Ni kanske kan göra kaffeved av björken eftersom ni har flera björkar kvar ändå? Stubben ska också tas bort, annars blir det rotskott. Här kan arboristerna också hjälpa till och även att bedöma om eken klarar klippning eller om det är bättre att ta bort den istället.

Eftersom eken är stor, bör rosen också vara stor, typ "trädklättrande ros", som Polstjärnan, multifloraros, helenaros eller liknande.

Akta rötterna på eken, ha inte rosen alldeles intill stammen utan led upp den från en spaljé e.d. lite längre bort.

Sylvia