Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Olivträd

Hittade några frågor och svar men fick inte riktigt svaret som hjälpte mig. Jag har ett 2 meter högt olivträd som jag fick förra våren. Det trivs väldigt bra på min terrass men nu börjar det bli kallt och frågan är, hur klarar det vintern. Jag bor i Helsingborg, mitt i stan. Trädet är stort och svårt att ta in, dessutom när jag fick det hade jag det inne i köket, men det trivdes inte speciellt bra, tappade lite löv och såg allmänt vissen ut.

Jag har hört att man kan försöka isolera krukan så att rötterna inte fryser och ha krukan nära väggen mot huset. Men kronan, skall jag ha något över den? Hur ofta skall det vattnas? Eller skall jag ställa den i köket? Då är det i normal rumstemperatur, hur ofta vattnar jag det då? Det har stor kruka och jag har planterat det med lekakulor i botten.

Många frågor men det är så fint just nu och vill verkligen att det skall överleva vintern, tack i förväg,

Mvh,
Jutta

Odla Svarar: 

Jag har ett förslag: skaffa ett litet vinterbonat växthus, högt och smalt, i stil som syns i min artikel här i första bilden: http://www.odla.nu/artiklar/en_bit_av_medelhavet.shtml Tror det är ett Classicum från Willab (Båstad). Om ett s.k. fasadväxthus passar bättre hos dig så finns det sådana också.

Sedan isolerar du krukan så att inte markkylan tränger in, ställer in trädet i växthuset och kopplar in ett litet element, s.k. frostvakt som slår på om det blir kallare än säg 3 grader.

Ett olivträd klarar inte våra vintrar annars, även om man isolerar krukan och lindar om kronan, det är ändå för kallt för det. Men i ett litet växthus med isolerglas kan det gå bra.

Lycka till!
Sylvia