Ohyra i jorden

Edwin

Hej

Nere i jorden på en kruka med handelsodlad basilika och i en hibiskus som jag fått av en vän finns trips tror jag. De kommer inte på bladen. Jag dränkte i vatten krukan som basilikan finns i. Då kom ohyran upp till jorden och sökte torrt så jag fortsatte att dränka dem och klämde ihjäl alla dem som sprang runt krukkanten och spolade bort alla dem som flöt i vattnet. Då trodde jag att ohyran var borta men när jag vattnade basilikan igår kom det även då ohyran upp till ytan och sökte torrt.

Idag när jag vattnade hibiskusen - den står i ett annat rum och har aldrig kommit i kontakt med basilikan - märkte jag att även då kom ohyra upp till ytan och sökte skydd. De i hibiskusens kruka hoppar. Jag tror att det är trips. Hur blir jag av med denna ohyra? Finns det något som man har i hushållet som dödar trips eller måste man skaffa kemikalier? Dödas dem om man vattnat med såpalösning?

Om det inte är trips, vad kan dessa pyttesmå långsmala djävulstyg vara för ohyra? Jag hade en underbar Brunfelsia som år efter år var översållad med över 40 stora blåvioletta blommor samtidigt som trips tog död på, så jag avskyr dessa fanstyg och vill utrota dem nu. De fanns i jorden men även på bladen.

Tack för hjälpen.

Med vänliga hälsningar Edwin

Odla Svarar: 

Hej

Det låter snarare som vattenflugor eller sorgmyggor eller snarare deras larver. Har du sett några småflugor runt växterna? Läs mer här: Småflugor i krukjorden. Där står också vad du kan göra om det skulle vara dem.

Skulle det ändå vara trips, så kan du behandla med många olika sorters biologiskt växtskydd, det vill säga andra djur: Rovkvaltret Hypoaspis kan strös ut i krukorna, men den kräver ganska torr miljö för att trivas. Den nya och effektivare Amblyseius swirskii kan också användas. Du kan också använda insektsparasitära nematoder, Steinernema feltiae mot trips, men det passar bäst där luftfuktigheten är högre, som i växthus.

Biologisk bekämpning beställs via nätet.

Du kan förstås också använda växtvårdsmedel eller pyretroider, flera sorter finns att köpa i handeln.

Med vänlig hälsning Sylvia