Odla i skugga

Simon Nyström

Hej

Jag har en liten fråga angående grönsaker (rotfrukter mm). Jag undrar om ni har något förslag på grönsaker som trivs på platser med mycket skugga och fuktigt. Har nämligen ett gammalt trädgårdsland som idag har gett plats åt mycket annan fin växtlighet men det känns synd om den inte kan användas överhuvudtaget. Jag vet att de flesta växterna vill ha solljus men även om det inte blir optimalt kan det kanske ge lite skörd.

Med vänliga hälsningar Simon

Odla Svarar: 

Hej!

Köksväxter, särskilt de med längre utvecklingstid, vill gärna ha så mycket sol som möjligt. Mot fuktigheten kan du få hjälp av att bygga upphöjda bäddar.

Det finns dock de, särskilt "snabba" bladväxter, som verkar tåla skugga bättre än andra. Vattenkrasse bör ju gå bra i skugga och den behöver inte alls stå i vatten, även om du nu råkar ha en ganska blött ställe att erbjuda den.

Kålväxter kan också gå bra, kanske även pumpa, men fruktsättning kan bli dålig p g a att den inte blommar så mycket i skuggan. Gör ett försök med sockerärter också.

Sedan finns det ju växter som man egentligen inte räknar som odlade köksväxter och som normalt växer i skogen, sådana som kajp och ramslök. Du kan säkert också pröva med släktingarna purjo och salladslök.

Jag har odlat rabarber och jordärtskocka i ett skuggigt ställe och det gick hyfsad.

På en engelsk hemsida finns en lista på växter som påstås funka i skuggan: 1. Salladsgrönsaker, som just olika sallat, rucola, endiv, sallatssenap och krasse 2. Broccoli 3. Blomkål 4. Ärter 5. Betor 6. Brysselkål 7. Rädisor 8. Mangold 9. Bladgrönsaker som grönkål och spenat. 10. Bönor

Så du kan säkert experimentera och se vad som funkar just hos dig.

Med vänlig hälsning Sylvia