Odla grönsaker i trädgården

Daniel

Hej Sylvia

Jag har ett område i trädgården där jag skulle vilja odla något. Området är ca 5x2 meter. Det är sol nästan hela dagen. Jag har tre små barn hemma och skulle gärna vilja odla lite grönsaker och kanske rotfrukter på området. Det får gärna vara lättskött då vi inte har så mycket tid att tillbringa med trädgårdsskötsel som vi skulle vilja. Vi har tyvärr också några mördarsniglar i trädgården och vill helst inte att de äter upp allt som vi odlar. Vad rekommenderar du?

Med vänliga hälsningar Daniel

Odla Svarar: 

Hej

Hur skulle det vara om du placerar en rad pallkragar på ytan och lämnar "gångar" mellan dem så att ni och barnen kommer åt att sköta grönsakerna? Bottna gärna gångarna med markväv och täck sedan denna med täckbark, det gillas inte av mördarsniglarna. Om du också drar koppartejp runt överkanten av pallkragarna, så kanske mördarsniglarna inte alls vill klättra upp där.

Fyll upp kragarna med en bra matjord som passar till grönsaker, gärna ekologiskt gödslad. Du kan förstås använda den befintliga jorden blandad med kompost också. Titta bara noga så att du inte får med snigelägg när du blandar till jorden. Här kan du se hur snigeläggen ser ut: Snigelägg kontra näringskorn

När du har ordnat till detta så är det förstås kul att så grönsaker som barnen gillar. Babymorötter, sallatslök, milda rädisor, plocksallat, sockerärtor (ordna stöd av pinnar), ett par potatis- och squashplantor kanske, persilja, dill och rödbetor och varför inte en rad ringblommor som snittblommor och vars blomblad du även kan ha på salladen.

Med vänlig hälsning Sylvia