Odla dill - problem

Gudrun

Varför kan jag inte lyckas med dill? Har odlat både på friland och i kruka i vanlig planteringsjord. Fröna gror och kommer upp ganska fint men efter ca 5-10 cm stannar de i växten, gulnar och blir tunna. Den har stått soligt och vattnats bra.

/Gudrun

Odla Svarar: 

Hej

Du är inte den enda med "dillbekymmer". Det verkar inte vara så lätt att odla dill. Visst dyker det upp självsådda dillplantor lite överallt året efter om du någon gång har lyckats få dillen gå i frö, men när du sedan medvetet sår dill, så händer det ofta att plantorna gör precis som du beskriver.

Själv brukar jag ta några dillfrön från en fröpåse och slänga här och där bland andra växter, både vår och höst. Ibland går det bra, ibland inte...

Dillen vill ha en lucker, mullrik jord, i en för hårt packad jord avstannar plantornas utveckling. Dillplantorna blir också mer mottagliga för groddbrand eller rothalsröta som kan finnas i jorden. Odla därför inte dill på samma ställe år efter år, odla den på olika ställen, det vill säga odla med växtföljd med 4-åriga cykler. Kan du inte odla så, byt ut jorden ner till 30–40 cm.

Du kan läsa mer om att odla med växtföljd här: Att odla med växtföljd

Med vänlig hälsning Sylvia