Odla bland tallrötter

Jessica

Hej

Har precis fått huggit ner ett antal tallar längs med tomtens utkant och fräst ner stubbarna. Har också fräst ner en mängd stubbar på tallar som höggs ner för ett antal år sedan.

Men nu när jag ska gräva och odla där så stöter man på tusen och en tallrot i olika storlek ÖVERALLT. Det håller på att knäcka mig. Men är det så att bara jag rensar runt planteringshålet så kan jag odla där ändå? Eller tar tallrötterna kål på allt jag planterar innan de dör helt och multnar bort? Växer så att säga de nya växternas rötter "runt" eventuella tallrötter som är kvar?

Med vänlig hälsning Jessica

Odla Svarar: 

Hej

Det är lite riskabelt att plantera nya träd och buskar runt befintliga tallrötter, eftersom förmultningssvampar kommer förr eller senare att bearbeta tallrötterna och kan då även smitta på de nya rötterna som finns där. Däremot kan du mycket väl plantera perenner och lökar och liknande även om det finns tallrötter där.

Du kan också bygga upphöjda bäddar ovanpå rötterna så att du slipper gräva dig fördärvad efter dem, du kan bygga ramar av torvblock eller stabila träbalkar. Vad hände förresten med tallarna, sågade ni dem i bitar? Annars skulle ju en lång, snygg tallstam kunnat bli en fin kant till en upphöjd rabatt. Läs mer här i de här båda artiklarna: Upphöjda bäddar Avskilja & kanta rabatter

Lägg en markduk underst innan du börjar bygga på en upphöjd bädd, så att den isolerar mot svampangrepp. Du kan också placera helt enkelt pallkragar eller andra lite snyggare ramar som finns att köpa färdiga och fyller i jord. Sedan kan du täcka mellanrummen med något snyggt marktäckningsmaterial som barkmylla, täckbark, dansk sjösten eller liknande. Se min bild!

Hoppas du fick nu lite idéer så att du inte gräver dig fördärvad efter rötter!

Med vänlig hälsning Sylvia