Nya tulpanbuketter vissnar dagen efter

Karin Wennerhult

Jag fick en tulpanbukett härom dagen. Jag lät den stå 2 tim i sitt emballage i kallt vatten innan jag snittade dem med en vass kniv. Dem står på ett bord fritt från drag och från frukt. När jag ska byta vatten på dem dagen efter så har bladen börjat vissna betänkligt och 3:e dagen ser dem ut enligt biderna jag bifogar. Även blommorna har nu börjat få vissnande märken. Igår fick jag ännu en bukett med 20 tulpaner som jag gjorde samma sak med som på den första. De får endast vatten en bit upp i vasen så inte dem ska ruttna. Nu har bladen börjat bli lite gula i toppen. Vad är det som händer och VAD SKA JAG GÖRA??!!!

Odla Svarar: 

För det första: skär bort 2-3 cm från stjälkarna nertill innan du lägger dem i kallt vatten med sitt plastemballage! Det är meningen att de ska suga upp vatten via den nya snittytan. Ta dem sedan ur plasten och arrangera i vasen. Placera vasen svalt, inte nära element eller frukt som du ju vet om.

När du köper tulpaner, kolla alltid buketten nertill: stjälkarna ska vara helt fräscha, enfärgad gröna och det får inte finnas något brunt på ändarna! Det bruna är en bakteriebeläggning som skvallrar att buketten redan har stått i affären några dagar! Samma sak om bladen inte är friskt gröna utan börjar skifta i blekare grönt och t o m gult i topparna. Köp inte sådana!

Läs mer om tulpaner här: Tulpanens dag med Tulpanguiden som länk i artikeln

Sylvia