Tulpanens Dag firas för 25:e året
Svenskodlade tulpaner – vårens färgsprakande budbärare
Numera finns det svenskodlade tulpaner redan till jul och nyår, men det är framför allt i januari som den riktiga tulpanfrossan börjar. De färgglada och underbart krispiga tulpanerna har blivit en självklar symbol för ljusets återkomst och står varje år för starten på vårens och hoppets tid i Sverige. För många finns det nog ingen blomma som så starkt associeras med vår och ljus som just de svenskodlade tulpanerna!
Hantverk, miljö och modern odling
Bakom tulpanernas skönhet finns ett omfattande hantverkskunnande. Svenska tulpandrivare arbetar året runt för att få fram tulpaner av högsta kvalitet. För att få tulpaner som håller sig fina länge använder man lite större lökar, vilket resulterar i kraftigare och mer hållbara blommor. Tulpanodling är ett traditionellt hantverk som ständigt förfinas och utvecklas med hjälp av ny teknik och moderna odlingsmetoder.
En stor del av miljöengagemanget ligger i att svenska tulpaner är klimatsmarta: mycket av den energi som behövs för tillväxt lagras redan i löken, som ofta kommer från Holland, och i Sverige drivs tulpanerna vidare i växthus där temperaturen regleras med fjärrvärme och biobränsle. Tack vare det svala svenska klimatet har vi också goda förutsättningar för att odla tulpaner, eftersom de kräver ordentligt med kyla under delar av sin tillväxt.
Närproducerat med omtanke
Tulpanodlingen är idag spridd över stora delar av landet, från södra Skåne till norr om Stockholm, vilket gör tillgången på närproducerade, svenska tulpaner mycket god under hela den intensiva säsongen mellan nyår och påsk. Numera produceras mellan 140 och 160 miljoner tulpaner per år i Sverige, vilket innebär att cirka 80 procent av alla tulpaner som säljs här också är svenskodlade.
Den lokala produktionen innebär kortare transporter, vilket är bra för miljön och bidrar till att blommorna är både färskare och mer hållbara. För att försäkra sig om att tulpanerna är odlade, skördade och packade i Sverige, och att de lever upp till höga kvalitets- och miljökrav, ska man leta efter märkningarna ”Svenskt Sigill” eller ”Från Sverige” på buketten.
Skötsel av tulpaner i hemmet
Tulpaner är dessutom en av de enklaste snittblommorna att lyckas med hemma. En tulpanbukett brukar hålla sig vacker i ungefär en vecka, men står de på en sval plats kan de hålla betydligt längre. För bästa hållbarhet rekommenderas att man snittar stjälkarna cirka 1 cm med en vass kniv innan tulpanerna sätts i en vas med friskt, svalt vatten. Låt gärna stjälkarna ha stöd av förpackningen de första timmarna, så att de suger vatten och blir raka och fina. Därefter kan förpackningen avlägsnas och vasen placeras där man vill ha den – gärna ljust, men inte i direkt solljus. Tänk också på att ställa tulpanerna en bit ifrån färsk frukt, eftersom etylengas som frukten avger påskyndar blommornas åldrande.
Vill du veta mer om tulpaner, deras odling och skötsel, finns mer information på Tulpanguiden.
Tips för att lyckas med tulpaner
Så håller tulpanerna längre
- Skär av cirka 1 cm av stjälkarna med en vass kniv innan du sätter dem i vatten.
- Låt blommorna stå kvar i förpackningen de första timmarna.
- Byt till friskt, svalt vatten regelbundet.
- Placera tulpanerna ljust, men undvik direkt solljus.
- Undvik att placera vasen nära färsk frukt.
Mer inspiration och tips finns på Tulpanguiden.
Svenskodlade tulpaner – klimatsmart vårglädje
Sammantaget kännetecknas svensk tulpanodling av miljömedvetenhet, hantverksmässig kompetens och en stark koppling till vårens och ljusets återkomst. De svenskodlade tulpanerna är både klimatsmarta och vackra, och erbjuder en färgsprakande start på det nya året!