Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Naturgräsmatta

Hej.
Vi har ett nybyggt hus på en mycket stor tomt, ca 4000 kvm. Vi har tänkt ha en del som äng och en stor del som gräsmatta för att ha något att utgå från och sedan efter hand komplettera med annat.

Jorden är ganska lerig, det är en före detta åker. Vi har inga krav på en perfekt gräsmatta utan vi är bara ute efter en grön funktionell yta. I höstas hade vi en bonde som harvade bort ogräs och jämnade till och vi har krattat bort sten. Dock har det hunnit växa upp en del korta strån som förvisso ser ut som gräs men troligen är blandade ogräs eller annat.

Min fråga är hur man får en acceptabel grön yta med minsta möjliga jobb. Är det fullständigt underarbete som gäller eller kan man komplettera med lite frön och sen klippa när det nått rimlig längd och tro att det så småningom ska bli något som liknar en gräsmatta?

Vi är som sagt nöjda med en "naturliknande" gräsmatta som är grön och inte bara består av fint gräs. Ekonomin är tyvärr inte den bästa för stora åtgärder.

Tacksam för svar.
Ulrika

Odla Svarar: 

Hur skulle det fungera om ni sådde äng på den delen som inte behöver vara perfekt? Det finns speciella ängsfröblandningar i många sortiment, t.ex. Weibulls.

Här kan man läsa lite om ängen och hur man gör:
http://www.odla.nu/artiklar/anlagg_en_blomsterang.shtml
http://www.pratensis.fi/seokset.php?lang=SE  och http://www.vegtech.se/froblandningar.html

Om ni sedan vill göra buskage och annan trädgårdsanläggning så är det inte svårt att minska ängen allt eftersom trädgårdsdelen växer.

Ni kan ju göra en liten "paradgräsmatta" närmast huset, resten äng och buskage.

Sylvia