Näring i kompostjord

Christina

Jag har en trädgårdskompost som är uppdelad i tre fack, ca 120x120 cm vardera. I fack 1 kastar jag under säsongen växtdelar, kapade pinnar och en del löv. Fack 2 vilar, den är nu ett år gammal, men vänds under hösten. Komposten i den äldsta delen, fack 3, sållar jag på våren och använder till olika planteringar samt till stora krukor och till grönsaker i växthuset. Till hösten hälls denna jord ner i fack 1.

Nu till min fråga: innehåller kompostjorden tillräckligt med näring eller behöver den kompletteras, i så fall med vad?

Hälsningar Christina

Odla Svarar: 

Hej

Om näringen i kompostjorden räcker till eller om du behöver komplettera den beror lite på vad du har tänkt att odla. Mycket näringskrävande växter som sommarblommor, klematis, rosor och köksväxter av till exempel kål, selleri, purjolök, tomat, squash och pumpa kan du behöva komplettera kompostjorden med lite stallgödsel eller en allroundgödsel till, alternativt lägg färskt gräsklipp till dem några gånger under sommaren.

Sommarblommor och tomat kan du näringsvattna med flytande gödsel.

Till många perenner och de mindre näringskrävande köksväxterna räcker det säkert med kompostjorden. Så kallat guldvatten, alltså utspädd urin, passar väldigt bra att några gånger under sommaren vattna på kompostjorden eller rabatterna, så det kan du använda dig av som lite komplement om du vill.

Bästa sättet att mäta behovet av extranäring är att helt enkelt att titta på växten ifråga. Ser den ut att växa dåligt, kan det vara berättigat med mer gödsel.

Läs gärna mer om kompostjord här: Kom igång att kompostera!

Med vänlig hälsning Sylvia