Kom igång att kompostera!
Kompostering: En Guide för Bättre Jord
All odling utomhus grundar sig på att du har en bördig och lucker jord. Sällan är trädgårdsjorden perfekt – det är vanligt att man behöver förbättra olika egenskaper i den för att växterna ska trivas. Även om du inte exakt vet vilken jordtyp du har, underlättar det att veta för att välja rätt förbättringsåtgärder. Nästan alla jordar mår bra av mer mullämnen, och att använda påsjord är ett enkelt alternativ. Men den allra bästa jorden får du av egen kompost – en resurssnål och cirkulär lösning där du själv återför näring till din trädgård.
Du kanske tror att kompostering är krångligt, men sanningen är att vem som helst som odlar också enkelt kan tillverka sin egen jord. För att förenkla kan man dela upp komposten i två huvudtyper: trädgårdskompost (öppen) och kökskompost (sluten).
Den enklaste trädgårdskomposten
En trädgårdskompost behöver inte vara mer avancerad än en hög på marken där du lägger skörderester, löv och gräs. För att påskynda nedbrytningen och behålla fukt och värme kan du begränsa högen i sidled med nät, trätrallar, flätade pilstaket eller – det kanske enklaste av allt – färdiga pallkragar. Stapla gärna tre–fyra på varandra och fyll på med trädgårdsavfall.
Tips för bättre trädgårdskompost
- Varva olika material för snabbare nedbrytning
- Vänd gärna högen någon gång per säsong
- Täck med löv eller gräs för att behålla fukten
- Lägg ingen plast eller behandlat trä i komposten
Två kompostbehållare – för optimal process
Det allra bästa är att satsa på två likadana behållare bredvid varandra. En används för pågående kompostering, och den andra för efterkompostering året därpå. Behållarna ska vara öppna nertill och upptill så att komposten har kontakt med jorden och överskottsvattnet kan rinna bort. När våren kommer kan du gräva om fjolårets kompost. Lägg det grova materialet längst ner i den nya behållaren och sålla den nedersta myllan innan användning läs mer här.
Vad kan jag kompostera?
Det mesta av trädgårdens avfall kan komposteras: grönsaksskal, blast, löv, vissnat ogräs, gräsklipp, fallfrukt, stallgödsel, halm, träflis, häckklipp och till och med havstång. Tänk på att ju fler sorters material och ju tunnare lager du varvar, desto bättre blir komposten. Undvik dock sjuka växter och ogräs som hunnit gå i frö, då vissa sjukdomar och frön kan överleva processen.
Exempel på material att lägga i komposten
- Grönsaksrester och blast
- Löv och gräsklipp
- Häckklipp och träflis
- Stallgödsel och halm
- Fallfrukt
Guldvatten – så boostar du processen
Ett enkelt tips är att vattna komposten med guldvatten – en blandning av 1 del urin och 10 delar vatten – några gånger i månaden. Det är ett utmärkt, naturligt gödningsmedel som främjar mikrobiell aktivitet. Undvik dock att tillsätta aska från kaminer och eldstäder, eftersom den lämpar sig bättre att strö direkt under bärbuskar. Läs också mer hos Greenspire Trädgårdskonsult.
Rätt placering av komposten
Placera din kompost så att du orkar ta dig dit med avfall året runt – alltså inte för långt bort. Den optimala platsen är skuggig till halvskuggig, där solen inte torkar ut innehållet för snabbt, men där regn kan hålla komposten fuktig. Kom också ihåg att lämna tillräckligt med utrymme för att du ska kunna gräva och vända kompostmaterialet.
Kökskomposten – matavfall blir prima jord
En kökskompost för matavfall ska alltid vara sluten, med ett tätt lock och ett galler i botten, för att hindra skadedjur som råttor. En isolerad varmkompostlåda gör att processen kan pågå även vintertid, men en vanlig oisolerad tunna fungerar också. Här kan du lägga frukt- och grönsaksskal, matrester, kaffesump, teblad, hushållspapper, snittblommor, krukväxter, krossade äggskal och sönderrivna papperskartonger. För snabbare nedbrytning – finfördela alltid materialet och undvik att lägga i hela bröd eller stora rotfrukter då dessa kan ge luktproblem. Köttben och större frön tar lång tid att brytas ned och hör inte hemma i komposten, och självklart ska inte plast, snus, fimpar, disktrasor eller dammsugarpåsar komposteras.
Balans mellan fukt och näring
En kökskompost kräver rätt balans mellan vått och torrt, och mellan kolrikt och kväverikt material. Urin, köttrester och gräsklipp är mycket kväverika, medan sågspån, tidningspapper och torra löv är rika på kol. Om komposten känns blöt och kladdig, tillsätt lite rivet papper eller träflis; är den för torr – vattna försiktigt. Täck ytan då och då med sågspån eller löv för att hålla flugorna borta. Rör även om ibland för att syresätta och främja processen.
Kom ihåg
- Finfördela alltid matavfallet
- Tillsätt torrt material vid behov
- Låt inget animaliskt fett eller större ben följa med
- Håll behållaren tät mot skadedjur
Gräsklipp – bra men i lagom dos
Gräsklipp kan verkligen sätta fart på komposteringen, men använd tunna lager – annars riskerar du en syrefattig, kladdig massa som är svår att bryta ned. För stora mängder gräsklipp på en gång leder ofta till långsam eller obruten nedbrytning. Ett tips är att använda gräsklipp som en snabbstart om komposten fått för lite näring och verkar ha stannat av i processen.
Kretslopp och biologisk mångfald
Kompostering är en av de bästa metoderna för att sluta det naturliga kretsloppet och återföra näring till jorden. Du bidrar samtidigt till en viktig samhällsinsats genom att minska sopberget. Kompostmyllan ökar mikrolivet – daggmaskar, gråsuggor, tusenfotingar, kvalster, hoppstjärtar och tvestjärtar gör underverk för jordhälsan. Kompletterat med bakterier, svampar och mikroorganismer blir jorden mer levande och produktiv.
Aktiva nedbrytare
De flesta av dessa nedbrytare är aktiva när det är minst 10–12 grader varmt, därför avstannar processen under vintern. Ett smart tips på våren är att hälla en kanna varmt vatten blandat med urin på komposten för att kickstarta säsongen.
Vill du fördjupa dig ytterligare i ämnet, besök gärna Greenspire Trädgårdskonsult och Greenspire Trädgårdsblogg för inspiration, tips och fördjupningar kring allt som rör kompostering och jordförbättring.
Att kompostera är enkelt, resurssnålt och den bästa grunden för en frisk och produktiv trädgård!