Lössangrepp - ny rabatt

Marie

Hej

Jag planerar att göra en ny rabatt och har lite funderingar kring detta. Där rabatten ska göras finns idag en jasmin, den är säkert 15 år gammal, är den svår att ta bort? Ligger rötterna ytligt? Denna buske får gärna löss och därför tänkte jag att den kan smitta ner de nya växter jag tänkt plantera.

Rabatten ska vara längs ett plank, på andra sidan planket har grannen ett plommonträd som brukar få löss, det hänger inte in på vår sida. Blir min rabatt drabbad av lössen tror du?

Det ska endast vara en smal rabatt, där jag tänkt ev ha clematis, röd solhatt, lite lökväxter till våren och kanske en ros. Skulle detta fungera?

Tackar på förhand för dina råd.

Hälsningar Marie

Odla Svarar: 

Jag tror nog det är en schersmin och inte jasmin du har. Se här (http://www.odla.nu/artiklar/ute/buskar-och-hackvaxter/jasmin-kontra-schersmin/)!

Om plommonträdet får löss så är det ju inte så konstigt att även schersminen får löss om den växer så pass nära. Samma gäller nog alla växter som finns i närheten av ett lössdrabbat träd. Inget du kan göra något åt om det nu är grannens träd.

Schersmin som är 15 år gammal har ganska rejäla rötter så bered dig på att gräva!