Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

En rabatt på sex månader

Annas trädgård Att få i ordning en hel rabatt på sex månader kan verka som en utmaning. Speciellt när de sex månaderna ligger på vinterhalvåret.  Men om man planerar rätt och tänker ett steg före så kan man utan problem få en blommande rabatt från vår till höst på en säsong. Jag är normalt emot stress och press i trädgården men ibland vill man att det ska gå undan.

Text och bild: Anna Theorin

Jag grävde en ny rabatt i höstas. Eftersom jag har lera ville jag inte jordförbättra på hösten utan bara vända upp lerkokorna. På det sättet hade frosten sönder dem och näringen lakades aldrig ur. Jag planterade inga perenner alls utan satte endast lökar. Tidig krokus som nu blommat över och senare påskliljor och tulpaner. Då visste jag att jag hade vårblomningen klar. Jag satte även en rabattros på hösten som jag hade jordslagit under sommaren.

Sen kom vintern. I min rabatt väntade lökarna på att få komma upp och samtidigt sådde jag perenner inomhus för utplantering. Att så perenner är ett utmärkt sätt att få många plantor för en liten slant. Om man vill ha lite storlek på plantorna och även blommor första året ska de sås tidigt. Oftast i början på året. Och jag som ska få i ordning en blommande rabatt på en säsong för en liten summa pengar hade verkligen anledning till att börja tidigt. Som jag skrev i min förra krönika känns det verkligen som att man kommer närmre våren när man sår små frön inne. Oavsett om snön yr utanför fönstret eller regnet strilar ner i ett grått Göteborg.

Våren slog till med all sin kraft redan i mars och lökarna rev ivrigt upp jorden. Krokusen blev pastellfärgad och i den låga vintersolen lyste den med all sin enkelhet. Jag får vänta ett tag på tulpanerna men påskliljorna är sprickfärdiga och blåstjärnan lyser upp mellan bladen. Nu var det dags att plantera perenner! Perenna rötter är utmärkt att plantera tidig vår. De etablerar sig snabbt och blir stora redan på en säsong. Det blev både tidiga sorter, som Aklejor i olika färger och sena, som den praktfulla Rosenflockeln. De har redan börjat kika upp genom jorden! De sådda perennerna ska ut på avhärdning och planteras ut i maj om vädret håller i sig. Det kommer bli lite gap i rabatten nu första året så därför har jag köpt frön av Rosenskära och Ringblomma som ska få bli lite utfyllnadsmaterial innan perennerna har vävt in sig i varandra.

Jag är riktigt nöjd och nu har jag bara lite ogräsrensning att göra resten av säsongen. Förutom att sitta och beundra min blommande rabatt då förstås.

Ha en underbar April så ses vi när Aklejorna fått knoppar!

Anna driver en blogg också. Om du är intresserad av att följa hennes blogg hittar du den här: Trädgårdera Mera

Tänk på! Om du prenumererar på vårt kostnadsfria nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt breda sortiment, kan läsa Redaktörens rader samt mycket annat. Prenumerera här:Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB