Lök i odlingslådor

Emeli

Hej

Denna sommaren har jag försökt odla vitlök och gul lök i mina pallkragar men det har inte gått så bra för mig. Vitlöken satte jag förra hösten men i våras fanns den inte kvar, uppruttnad tror jag. Likaså min gul lök har försvunnit under sommaren, bara några små blev kvar.

Jag tänker att jag måste ha för blöt jord. Vilken jord är bäst att ha till lök? Vad ska jag blanda ut jorden jag redan har med? Har läst att man inte ska odla lök på samma ställe, även om jag blandar ut jorden med något kan jag sedan nästa år odla något annat där. Och när ska jag blanda ut jorden? Nu eller till våren?

Vitlök, ska jag sätta den på hösten igen?

/Emeli

Odla Svarar: 

Hej

Du kanske hade för blöt jord, men en annan teori är att du planterade lökarna för djupt. För gul lök gäller att sättlökens topp syns ovan jord. Vitlök ska ligga cirka 5 centimeter under jorden. Om lökarna bara ruttnade och inte alls kom upp, kan det vara så.

Lökarna bör planteras i något sandig, mycket väldränerad men näringsrik jord. Luckra upp jorden ordentligt och fyll på med en rejäl mängd organiskt material, som välbrunnen kompost eller stallgödsel, lövmylla och sandig matjord.

Kolla så att din pallkrage har hål i eventuell bottenplast så att vattnet inte blir stående länge i den efter regn och bevattning.

Du kan plantera vitlöken i höst, fast odla den gärna i en ny pallkrage, odla något annat i den du odlade lök senast. Läs mer här: Att odla med växtföljd Odla egen vitlök

Med vänlig hälsning Sylvia