Larver i köksträdgården
Efter en vecka borta kommer jag hem till ett land som larverna tagit över. Gröna larver som äter bladen på broccolin och spenaten. Jag har även plocksallad men den låter de vara. Däremot finns fullt med svarta (vad jag tror) ägg i salladen och på stammen på spenaten. Det jag läst på om är att jag ska plocka bort larverna men dessa svarta prickar är för många att ta bort. Finns det något jag kan göra?
Hur kan jag hindra att jag får larver nästa år?
Hur gör jag för att det inte ska sprida sig?
/Elin
Hej
De svarta prickarna kan också vara svarta löss, det är svårt att veta utan att se dem. Pröva med såpspritvatten, skölj sedan grönsakerna noga innan du äter.
De gröna larverna är troligen kålmalens eller kålflyns larver, vanliga så här års. Sådana kämpar du bäst mot genom att täcka växterna med fiberduk innan fjärilarna har kommit dit.
Byt också odlingsplats mellan olika grödor så att kålväxter odlas någon annanstans nästa år, ifall det finns övervintrande puppor av till exempel kålfly under täckningsmaterialet. Se här: Att odla med växtföljd
Plocka flitigt bort alla larver du hittar och mata småfåglar med dem!
Med vänlig hälsning Sylvia