Klippa och så chilipeppar - råd

Agneta

Hej

Förra sommaren fick jag en chiliplanta av en arbetskamrat. Hon vet inte vilken sort jag fick för hon hade väldigt många olika plantor, det enda hon sa att hon har bara väldigt starka sorter. Jag har letat bland bilder och den som liknar min heter 'Bird´s Eye'.

Nu till frågan: Jag har haft den i sovrummet hela vintern och faktiskt skördat små frukter som ligger på tork. Nu har det börjat komma massor med blommor igen men den är väldigt kal nertill. Kan man klippa av grenarna (blir ju bara bladlösa grenar då) så den bryter skott? Kan man ta toppar som sticklingar eller är det bättre att börja om med frö? Den är ganska vid och hög.

Mvh Agneta

Odla Svarar: 

Hej

Din chiliplanta skulle kanske göra sig bra som ett chiliträd? Det ser roligt ut med sådana höga "stamträd" med krona. För att få en yvigare krona kan du klippa och forma kronan så att den bildar en någorlunda jämn boll eller hur du nu vill ha den. Ta bort eventuella skott från chiliplantans stam under kronan allt eftersom sådana kommer. Titta på min bild av sorten 'Jamaican Bell', ett flera år gammalt, uppstammat "chiliträd".

Du kan alltid pröva att rota chilisticklingar i vatten, beroende på sort kan det lyckas. Du kan ju i alla fall försöka.

Om du har frukter med frön kvar av din chili så kan du också så några frön nu med en gång för att få fler chiliplantor. Läs mer om hur du sår chili här: Chili lätt att så.

Chilifrön finns i massor av sorter att köpa också, bland annat hos oss i vår shop: OdlanuShop.

Med vänlig hälsning Sylvia