Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Klätterbenved, Euonymus fortunei

Har byggt ett högt staket som ser lite trist ut från trädgårdens sida. Jag vill sätta något som klättrar en bit upp, som jag kan sätta ner rakt i gräset nedanför staketet, som är grönt året om, som inte skadar staketet.

Har funderat på klätterbenved. Vad tror du?

Jag har små barn och vill inte ha några giftiga bär i trädgården. Hur är det med benvedens bär?

Tack.
Jenny

Odla Svarar: 

Klätterbenved, Euonymus fortunei, får inte så många bär, värre är det med de andra benvedssorterna. Bären innehåller giftiga frön (hjärtglykosider). Klätterbenved blir inte särskilt hög, den högsta når upp till 2 m (E. f. 'Dart's Blanket'). Här kan du läsa mer om den: http://www.odla.nu/arkiv/mv_september00.shtml

Annars kan du också ha murgröna, som får bär först när den är gammal, > 10 år. Tyvärr så suger den sig fast i staketet och bären är något giftiga...

Lingonoxbär, Cotonesaster horizontalis, kan också riktas uppåt trots namnet. Den får bär men de är inte särskilt giftiga, kräkningar kan förekomma om man äter många. Men de smakar å andra sidan inget vidare.

Om växten inte nödvändigtvis måste klättra så kan man ju plantera en rad vintergröna buskar framför, tex. en rad högsmala enar, tuijor eller cypresser.

Om den inte måste vara vintergrön, har vi ju tagglösa björnbär, som har ett trevligt utseende även under vintern med sina "slängiga" grenar.

Det enklaste är att lära barnen redan som små att aldrig smaka på växter eller bär som de inte säkert vet är ätliga och som föräldrarna har sagt är OK.

Sylvia