Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Klätterbenved

Månadens Växt i september 2000 är Klätterbenved, Euonymus fortunei 'Emerald Gaiety'

SILVERSKIMRANDE BLADVÄXT FÖR RABATT, SLÄNT OCH KRUKA

En klättrande, klängande, krypande buske med silverskimrande blad, vanlig i rabatt eller som marktäckare, men även som uppstammad växt i kruka. Det är silverbenveden Emerald Gaiety, som valts till Månadens Växt i september.

Nu på hösten riktigt exploderar naturen i färger. Bladen på buskar och träd övergår i olika nyanser av gult och rött, färger som framhävs extra mot en fond av barr- eller städsegröna växter. Klätterbenveden hör till dem som året om behåller sin silvriga grönska, möjligen med en lätt anstrykning av rosa när kylan riktigt slagit till. Och med sin klättrande och klängande grenar fortsätter de att ge liv åt markytor och dölja murar och vägkanter när de flesta höstfärger bleknat bort.

Det finns många slags benved. Det vetenskapliga namnet är Euonymus och syftar på en grekisk gudinna, som var mor till "de rasande furierna". Buskarna är nämligen giftiga om man äter av dem. En del Euonymus är mer dekorativa, andra mer robusta. Klätterbenved, Euonymus fortunei, förenar alla goda egenskaper. Ändå är den inte så vanlig i våra trädgårdar.

Tidigare sorter hade rent gröna blad och buskarna gjorde inte så stort väsen av sig, där de fyllde upp i svårplanterade lägen. Med nya förädlade sorter har klätterbenved stigit fram i rampljuset. Brokiga blad i olika färgkombinationer har gett buskarna en större lyster. Och i det nya altanmodet, med planteringar i stora utekrukor, har de också funnit en mera framträdande plats. Som täckande växter eller inympade på stam har de vunnit allas hjärtan.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Euonymus är ett omfattande släkte som man kan finna i såväl Asien, Nord- och Mellanamerika som i Europa. Några arter är härdiga hos oss. Euonymus fortunei, klätterbenved, har sitt ursprung i Kina och Japan. Det finns också en Euonymus japonica som vi har som krukväxt inomhus och som i bladfärg påminner mycket om de sorter som nu blivit populära trädgårdsväxter.

Det är med sorter som Emerald Gaiety och Emerald´n Gold som växten har fått sitt genombrott. Emerald Gaiety är en liten, låg- och mycket tätväxande buske. Det som gör den så speciell är de mattgröna bladens vita kanter som ger dem en silvrig utstrålning. På svenska kallas den för silverbenved. Hos Emerald´n Gold går bladen i mattgrönt och gult och för sina vackra skiftningar kallas växten följdriktigt för guldbenved. Vintertid kan båda sorterna få en anstrykning av rosa i sina brokiga blad.

Emerald Gaiety är den härdigaste och mest odlingsvärda. Från början var den tänkt till buskplanteringar och som marktäckare eller släntväxt. När grenarna ligger ner rotar de sig efterhand och breder på så sätt ut sig. De låga buskarna gör sig särskilt bra tillsammans med sten, kanske runt ett vårdträd planterad i en stensatt entréyta. Eller som kantväxt kring kraftigt röda rabattrosor.

Allt vanligare blir växten i moderna utekrukor och lådor och även där finns flera användningsområden. Man kan sätta plantor direkt i kruka, de väller snart dekorativt ut över kanterna. Men de finns också uppstammade och det blir mycket varierat när man kombinerar växtformerna i en grupp.

Benved är en mycket tålig växt och ställer inga krav på jord. Den vill gärna ha det lite magert men den tål t ex kalkrik jord och klarar sig nära gångar och andra ställen där jorden blir tilltrampad. Den tål sol och skugga, bladfärgen blir vackrast utan alltför intensivt ljus. I juni-juli slår små oansenliga grönvita blommor ut i upprättväxande spiror. På äldre plantor kan det på hösten utvecklas bär, men det är ovanligt hos oss.


Benved fyller väl upp i stora krukor. Nu finns den också som en boll på stam.
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB