Kaprifoler och klematis

Ronny

Jag har köpt ock planterat klätterrosor, 'Flammentanz' och 'Mme Alfred Carrière', två stycken av vardera.

Har byggt en pergola för vardera sorten. Vill nu blanda in kaprifol och/eller klematis. Vilka sorter och/eller färger skall jag välja till respektive ros?

Stort TACK för ditt snabba svar!

Bästa hälsningar Ronny

Odla Svarar: 

Hej

Rosen 'Flammentanz' är flammande röd och 'Mme Alfred Carrière' är crèmevit. Om dina pergolor står så att du inte behöver ta hänsyn till husets färg som bakgrund, så kan du utgå helt från rosornas färger. Jag vet inte om rosorna står intill varandra så att du även behöver ta hänsyn till respektive färg, men jag utgår ifrån att det inte är så.

'Mme Alfred Carrière' passar jättebra ihop med en ljuvlig vildkaprifol, Lonicera periclymenum. Läs mer om kaprifolen här: Ljuva kaprifoler. För att det inte ska bli alltför sockersött, bryt gärna av med en mörkblå eller mörkviolett klematis, exempelvis Clematis viticella 'Etoile Violette'.

Till 'Flammentanz' passar egentligen en helt annan färgskala, men de kan kombineras vid behov. Jag föreslår att du "kyler av" den flammande färgen med en sval, vit klematissort, exempelvis Clematis viticella 'Huldine'. En mörkare blålila klematis med vitt mitt passar till den vita, till exempel Clematis viticella 'Venosa Violacea'. Vill du hellre ha ton-i-ton, så kolla sorten 'Rouge Cardinal', även den en italiensk klematis.

Med vänlig hälsning Sylvia