Ljuva kaprifoler
Omtyckt klätterväxt
Vildkaprifolen, Lonicera periclymenum, har länge varit en favorit i svenska trädgårdar, mycket tack vare sina starkt doftande blommor som sprider en ljuvlig arom under sommaren. I Bohuslän har den till och med fått status som landskapsblomma och i folkmun kallas den ibland vrivrånge, eftersom den gärna vrider och snor sig runt vad den än kan hitta för stöd. Har man den fritt växande riskerar den ofta att bli kal och risig nertill, men med regelbunden beskärning och genom att se till att hela rankan får ljus, håller sig kaprifolen grön och frodig hela vägen.
Kaprifol – en klättrare med många möjligheter
Kaprifolen är en utpräglad klätterväxt som vill ha ett stöd att sno sig om – som pergolor, staket, nakna trädstammar eller stenar. Den trivs både i sol och halvskugga, men undvik den allra soligaste platsen då plantan lätt torkar ut. På slänter, vid entréer eller för att täcka ett tråkigt nätstaket är den både dekorativ och praktisk. Också i stora krukor och på balkonger fungerar kaprifol bra, så länge du ser till att hela rankan får tillräckligt med ljus och att krukan är väl isolerad under vintern. De så kallade isolerkrukorna av expanderad polypropen (EPP) är extra bra för övervintring utomhus.
Kaprifol passar dessutom utmärkt för att formklippa till ljuvligt doftande, blommande häckar, och kan till och med användas för att ge nytt liv åt gamla eller döende träd genom att låta rankorna klättra upp och klä stammen i blom.
Så här trivs din kaprifol bäst
Kaprifol är lättodlad och anspråkslös, och klarar de allra flesta jordar, men trivs bäst i en normal, fuktighetshållande och mullrik trädgårdsjord. Gödsla gärna lätt på våren med kogödsel eller vanlig trädgårdsgödsel för att få riklig blomning.
Växten uppskattar ett läge där den får mycket ljus, men samtidigt skyddas mot den allra hetaste solen. Undvik att plantera för tätt intill husväggar, då torka och dålig luftcirkulation ökar risken för skadedjur och sjukdomar.
Beskära kaprifol – för hälsa och riklig blomning
Kaprifol bör beskäras årligen på vårvintern för att stimulera ny tillväxt och hålla plantan tät och grön även nedtill. Det är lätt att forma kaprifol, eftersom blomning sker på de nya årsskotten som utvecklas under sommaren.
Giftiga bär och blommor
Tänk på att flera kaprifolarter utvecklar dekorativa röda bär som, liksom blommorna, är lätt giftiga. Bär och blad bör inte förtäras, och om olyckan ändå skulle vara framme – kontakta Giftinformationscentralen.
Populära och väldoftande kaprifolarter
- Äkta kaprifol (Lonicera caprifolium): En av de mest väldoftande, med ljusrosa/gräddvita blommor i maj–juni. Lättskött och härdig upp till zon 3.
- Vildkaprifol (Lonicera periclymenum): Tvåfärgade, starkt doftande blommor från juni till september. Ranka upp till 5 m, härdig till zon 5–6. Fina sorter är ’Serotina’ (rosaröd, zon 3–4) och ’Loly’ (röd/vit, zon 3–4).
- Blomsterkaprifol (Lonicera x heckrottii): Börjar blomma runt midsommar och fortsätter till september. Namnsorten ’Goldflame’ är vanlig och mycket uppskattad; klarar zon 4(5).
- Rosenkaprifol (Lonicera x italica): Rosaröda knoppar som slår ut till gräddvita blommor, svagt doftande, blommar hela sommaren. Vackra sorter som ’Harlequin’ med vitbrokiga blad finns för zon 2–3.
- Tellmanskaprifol (Lonicera tellmanniana): Frodig ranka på upp till 5 meter, med stora orangegula blommor i juni–juli. Zon 3.
- Eldkaprifol (Lonicera x brownii): Eldiga orange till scharlakansröda blommor, blommar hela sommaren, zon 4.
- Daggkaprifol (Lonicera reticulata): Något speciell med silvrigt blågröna blad, små gula blommor utan doft och orangegula bär. Härdig till zon 4–5.
Skadegörare och sjukdomar
Tyvärr lockar kaprifolens knoppar ibland till sig kaprifolfjädermott (Alucita hexadactyla), en fjäril vars larver kan äta sönder blomknopparna innan de slår ut. Angrepp kan behandlas med bakterien Bacillus thuringiensis eller ett pyretrum-preparat, från det att knopparna börjar bildas tills blomningen startar. Se också upp med mjöldagg, framför allt om plantorna lider av torka eller växer för tätt. Se därför till att inte plantera för tätt eller nära varma väggar.
Fler tips och inspiration
Följ oss gärna på Instagram för fler tips om trädgårdsskötsel, odling, spännande artiklar, inspiration och erbjudanden kring aktuella växter och fröer.
Kaprifolens egenskaper och skötsel
Odling och placering
Kaprifol (Lonicera) är en uppskattad, dekorativ och lättskött klätterväxt som trivs i många svenska trädgårdar. Med sin fina blomning, ofta med härlig doft, passar den utmärkt till pergolor, staket och för att dölja oattraktiva partier. Välj sort efter härdighet, blomfärg och doft. Plantera i en välgödslad, lucker och fuktig jord i ett ljust, men inte för hett läge.
Beskärning och skötsel
Beskär kaprifolen tidigt på våren för tät tillväxt och riklig blomning. Se upp för kaprifolfjädermott och mjöldagg; god ventilation och jämn fukt motverkar många problem.
Övrigt att tänka på
Observera att bär och blommor på vissa sorter är lätt giftiga och bör undvikas av både barn och husdjur.