Jordslå amaryllis?

Joa Falke

Mina amaryllisar vägrar sluta växa fastän jag stänger in dem så kallt och mörkt jag kan. I mörkret blir det så tråkiga nästan vita blad som strääääcker sig efter ljus. Så istället funderar jag på att jordslå dem över sommaren så att de kan "härja" fritt, så kanske de kan gå i ide i oktober eller nåt?! Jag är inte speciellt mån om att de skall blomma till jul som alla andra. Jag njuter av dem när helst de behagar blomma.

Vilket läge skall de stå i trädgården? Hur härdiga är de? Vattning? Gödsling? Hur djupt skall jag sätta dem? När jag sedan tar upp dem, gör det nåt om jag kapar rötterna lite?

Joa

Odla Svarar: 

Hej! De ska inte sluta växa nu, utan till hösten. Du kan plantera dem ute i trädgården, gräv gärna ner med en kruka och allt i jorden, nu över sommaren, vattna och gödsla normalt och sedan på höstkanten ta upp dem och sluta vattna, ställ dem torrt och svalt. Låt vila tills det ser ut att de vill vakna, d v s det börjar synas en knopp. Då kan du plantera dem igen i ny jord och driva om igen. Mer om amaryllis kan du läsa här: Upp amaryllis.

Med vänlig hälsning Sylvia