Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Jasmin i kurka

Jag undrar vad jag kan/ska göra för att rädda Jasminen... Köpte den i somras på en växtträdgård för att ha på min balkong. Allt var bra tills ca 1 månad efter jag hade tagit in den från balkongen in för vintern.

Klippte ner den och gav den näring och den börja växa fint igen men nu för ca 1vecka sen så märkte jag att jorden var nästan alldeles vit av "ludd". Växten i sig värkar inte angripen av möglet, inga synliga angrep. Det är en Philadelphus 'Virginal', Kameliaschersmin. Är planterad i en plåtkruka (om det har någon betydelse), tittade precis efter och där är inga dräneringshål i krukans undersida.

Vad skall jag göra?
MVH. Jakob

Odla Svarar: 

Den heter schersmin, inte jasmin!

Läs här:
http://www.odla.nu/artiklar/jasmin_kontra_schersmin.shtml

Varför tog du in den? Bor du långt upp i norr? Annars hade den kunnat planteras ut i trädgården eller förvaras i ett förråd eller på balkongen med krukan väl inlindad med frigolit, isolermatta e.d.

Jord som är menad för utomhusbruk är inte värmebehandlad mot mögelsvampar, eftersom de sällan florerar ute på grund av utomhusklimatet. Tar man däremot in sådan jord, kommer svamparna igång att växa på grund av värmen.

Och så måste det absolut finnas dräneringshål i krukan vare sig den står inne eller ute, annars kan det bli för mycket vatten som inte kan komma ut och rötterna kan ruttna.

Ta nu ut din kruka och gör hål i botten med spik och hammare e.d. Placera krukan i något förråd e.d. där du kan hålla den vid några plusgrader eller bädda in den i isolermaterial på balkongen. Den ska tappa bladen under vintern, den är en lövfällande buske.

Sylvia