Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Hur låg kan häggmispel vara

Hej Sylvia!
Läser och läser bland alla frågor och svar men undrar fortfarande det här: Vi ska sätta häck tillsammans med våra grannar. Det pratas en del om häggmispel, främst för att den är snabbväxande, vacker och ger insynsskydd.

Det ska bli en häck på ca 30 m och det är inte jättebrett, på sina ställen bara 2m. Det verkar som att de flesta som har häggmispel har den friväxande men att det går bra att klippa den. Men är det ok att hålla den på sisådär 1,50 eller ser det galet ut? Blir det hutlöst mycket jobb med klippning då? Har förstått att bärhäggmispel är lägre men istället rätt så bred? Tror du att vårt utrymme är för litet?

Har du något annat förslag?

Önskemålen är: Tät, relativt snabbväxande, fina färger, barnvänlig (ej taggar el. giftiga bär), ok att klippa men helst ej för mycket jobb, ska kunna hållas på ca 1,5-1,8m.

Finns det någon sådan drömplanta?

Tacksam för svar eftersom jag är helt snurrig av internetdjungeln!
Jenny

Odla Svarar: 

Ett bra sätt att välja häck är att gå runt i grannskapet och kolla vad folk har för häckar och när man hittar någon man gillar, helt enkelt fråga ägaren vad det är för sort om man inte vet själv.

Annars kan du kolla här också:
http://www.odla.nu/artiklar/hackar_1.shtml och http://www.odla.nu/artiklar/hackar_2.shtml

Bärhäggmispeln kan bli lagom hög för er, för den kan vid behov trimmas. Friväxande kan den bli 2,5 m -3 m men man behöver alltså inte släppa upp den så mycket.

Men titta också på sortimentet hos E-plantor, där finns många vackra alternativ till häckar, växterna är friska och beskrivs med bilder och text: http://www.eplanta.com/Bra_E-plantor_till_hackar.asp?pass=

Sylvia