Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Häckväxter del 1

Friväxande eller klippta häckar.

En häck delar av eller sätter gränser, skapar insynsskydd och ger lä, men används också ofta för rumsindelning eller infattning.

När det gäller häckar skiljer man på friväxande- och klippta häckar. En friväxande häck består i regel av växter med ett dekorativt bladverk och en vacker blomning. När det gäller en klippt häck eftersträvar man däremot en tät och beständig grönska som trots en regelbunden klippning står sig väl.

Friväxande häck
En friväxande häck består av växter som planteras efter ett visst mönster men som får behålla sitt naturliga växtsätt och sin ursprungliga form. Till skillnad mot en klippt häck tar den förhållandevis stor plats, men ger å andra sidan ett naturligare och lummigare intryck. En friväxande häck kräver inte heller ett lika omfattande underhåll utan det begränsas mest till att man gallrar bort lite äldre grenar för att den inte ska bli för vid och risig. Vill man göra en föryngringsbeskärning kan man i regel gå ganska hårt fram, lite beroende på vilka växter som ingår. Men i de flesta fall kan man skära ner hela häcken en bit över marken och på så sätt få till en snabb föryngring.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Lämpliga växter för en friväxande häck är bland annat; Häggmispel, Häckberberis, Korallkornell, Mahonia, Vresros och Syren.
Klippt häck
Den klippta häcken har gamla anor och traditioner och används framförallt för rumsindelning och avgränsning men fungerar även utmärkt som ett vindskydd där utrymmet är begränsat. En klippt häck kräver en hel del arbete av sin ägare och det är viktigt att du redan från början ger den rätt form. Har den klippta häcken misskötts blir den nästan alltid kal nertill och det enda som då återstår är en radikal föryngringsbeskärning där häcken i vissa fall nästan får jämnas med marken. Gäller det en häck av barrväxter får det än vidare konsekvenser då dessa inte går att föryngringsbeskära utan där är det enda alternativet att plantera en helt ny häck. Har du bestämt dig för en klippt häck gäller det därför att du redan från början sköter den väl, vilket bland annat innebär att den ska klippas i en konisk form så att den blir smalare upptill än vid basen. Till en klippt häck kan man bland annat använda; Buxbom, Avenbok, Hagtorn, Liguster, Oxel, Gran eller Tuja.


Syren - en klassiker för friväxande häckar


Liguster - utomordentlig som klippt häck

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB