Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Hur gödsla

Nybliven trädgårdsägare. Ganska lång och ojämn häck som jag inte vet just namnet på men bladen påminner om krusbärs dito. Har tänkt att klippa häcken ner för att få den jämnare nu snart. Hur mycket skall man klippa? Stället är på en ö och svårt med frakt av gödsel och jord. Kan jag använda mig av tången som ligger i stora drivor på stranden? När är det lämpligt att gödsla? Jag tror att det är näringsbrist och på vissa ställen surt runt rötterna.

Glad om jag får hjälp.
Marja-Leena

Odla Svarar: 

För att få bra jord gratis kan du kompostera.
Läs mer här: http://www.odla.nu/metoder/kompost.shtml

Sjögräs och tång från stranden innehåller mycket kväve och blandas lämpligen med torra löv eller sågspån. Tänk på att det stora innehållet av natrium kan vara skadligt för vissa växter.

Ta dit gärna kalk och kalka häcken och gräsmattan nu på vårvintern, ta med blåkorn eller annan allmängödning senare på våren och gödsla häcken och i trädgården. Det kan du göra tills komposten ger tillräckligt med jord så att du kan använda det.

Om häckens blad liknar krusbärets, så är den möjligen en måbärshäck då. Du kan klippa ner ganska rejält, ner till 20 cm sådär. Sedan bygger du upp häcken igen genom att släppa upp den ca. 20 cm per år, tills den är lagom hög. Sedan formklipper du den varje år.

Lästips:
Vildros och kaprifol.
http://www.odla.nu/arkiv/rec/91-0-010060-9.shtml

Lycka till!
Sylvia