Höstgräva

Karin

Hej! Jag har en rabatt med några olika buskar, funkior och fruktträd. Som marktäckare i rabatten planterade jag för ca 4 år sedan ormöga. Den trivs dock inte så bra. Anledningen är med största sannolikhet att vi har tung lerjord och att den delen av trädgården är väldigt blöt, framför allt under hösten och vintern. Är ingen trädgårdsexpert, så jag vill gärna få tips på vad jag kan jag göra för att få ormöga-plantorna att trivas bättre? Kan man höstgräva när man har marktäckare, eller gör man bara det i trädgårdsland? Finns det andra sätt att få jorden luftigare?

Odla Svarar: 

Du kan t.ex. dränera runt rabatten genom att göra ett "dike" (ca 40 cm bred och lika djup) runt den och fylla diket med dräneringsslang som leder bort vatten och sedan lägga på fingrus som döljer slangen. Kanta gärna rabatten när du ändå håller på. Titta på bilder här på sådana planteringar: Kanta rabatten 

Höj också marknivån så att rabatten kommer att bli en s.k. upphöjd rabatt. Lägg på ett lager porös, sandblandad kompostjord varje höst eller vår. Höj alltså inte marknivån mycket i ett svep utan lite i taget så att växterna hinner anpassa sig på markhöjningen.

Höstgräver gör man inte i perennarabatter utan bara i grönsakslandet. 

Sylvia