Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Höstflox i gräsmattan m.m.

För ett år sen köpte jag ett hus på landet där trädgården var mer eller mindre igenväxt sen minst 10 år tillbaka. Efter en stor upprensning hittade jag gamla rabatter runt hela huset. Efter 2 av väggarna växer nästan enbart höstflox. Massor!! Floxen har spridit sej 2-3 meter ut på gräsmattan och ju mer jag river bort och rensar ju fler nya kommer upp nästa dag. Hur kan jag begränsa floxen i rabatterna och hur blir jag av med dom i gräsmattan? Kan man "toppa" floxen för att begränsa höjden?

Här finns också en jättestor humle som jag skulle vilja dela i 2 eller 3 stycken. Är de bara att gräva upp och dela på jordklumpen eller hur gör man bäst? Höst eller vår?

Runt en knut växer många höga ormbunkar som "blåste" ner på försommaren och har sedan blivit liggandes. Går det att göra något åt det eller ska jag ta bort dom?

Till sist undrar jag över buskarna. En forsythia, en syren, samt nyponbuskar som bildar häck ner till garaget. Alla är skrangliga, ojämna och kala nertill. Kan jag helt enkelt såga ner dom och hoppas på att det kommer nytt? Hur mycket törs jag ta bort?

Birgitta

Odla Svarar: 

Toppa floxen går inte, om man vill att den ska blomma. Den blommar nämligen på toppskottet som sedan kan producera mindre sidoskott. Du bör gräva upp all flox du inte vill ha (erbjud det gärna på Forumet, tror nog att folk vill komma och hämta och säkert hjälper till att gräva upp också!!) och sedan köra med gräsklipparen varje vecka över ev. skott som ändå sticker upp i gräsmattan.

Ja, du kan ju pröva att gräva upp humlen, men det kan vara jobbigt värre! Du kan pröva att ta skott från kanterna genom att med en vass spade hugga lös en bit från båda sidorna. Det bör gå lättare så. Gör det gärna nu på hösten.

För ormbunkarna finns det snygga buskstöd att köpa, kostar inte mycket heller. Om du sticker ner två "halvmånestöd" mot varandra så står ormbunken som i en ring där inne och ligger inte på marken. Då stöden är gröna, syns de inte mycket heller.

Du kan såga ner buskarna till backen, gödsla på våren och kalka och ge mer jord. De kommer igen om de inte är för dåliga redan.

När det gäller syrenen, läs gärna här hur du förnyar den utan att den helt tappar blomningen:
http://www.odla.nu/artiklar/syrener.shtml

Sylvia