Hej

arzoo rajy

Jag går i gymnasiet tredje året och ni vet att vi har gymnasiarbete i detta året. Jag har vald att jobba med växterna och jag har bestämt mig att skulle odla ärtor i bomull och ge de näringsämnena. Jag löste vissa salter i vatten och ska vattna ärtor med dem, men jag behöver information om järn, kalium, magnesium, kalcium och natrium hur de påverkar växterna och brist på en av dem, hur kommer det att påverka.

Odla Svarar: 

Du skulle kanske hellre odla ärter i torv i en plasttråg  t.ex en sådan som man säljer vindruvor eller kött i, Först ca 1-2 cm ogödslad torv, sedan ärterna och täck med ca 1 cm torv. Experimenten med bomull e.d. brukar lätt ruttna och börja lukta illa. 

I trågen med torv sticker snart gröna, fräscha skott upp och växer i raketfart. De behöver inte ens något näringstillskott, eftersom själva fröet innehåller allt som skottet behöver upp till 10-12 cm:s höjd, då ska de ju skördas och ätas upp som salladsgrönt!

Kolla även denna experiment med "självvattnande" kruka.

Du kan läsa mer om näringsämnen till växterna här, men du ska ju odla ärterna bara en kort tid så detta är egentligen en överkurs.
Makro- och mikronäringsämnen
Näring till växterna
Gödsling

MVH Sylvia