Håller prydnadsapeln på att dö?

Gabrielle Hultdin

Hej!

Planterade en prydnadsapel förra våren i en bred, minst en meter djup och stor blomrabatt. Vi använde torv i botten och fin matjord, sand och bark välblandat. Runt trädet sitter jättedaggkåpa och små, låga buskar som sattes samtidigt och för att hålla ogräs borta. Den mådde super förra sommaren och skiftade i all oändlighet. Nu i maj har inget blad ännu utvecklats, kan se små knoppar men inget mer. Skrapar jag på stammen är den inte grön utan gul/vit. Är den på väg att dö eller trivs den inte efter en snörik och blåsig vinter i zon 5 vid havet? Vad kan jag göra för att den ska må bättre? Jag upplever att vi vattnade rejält förra sommaren eftersom hela blomrabatten var ny och jag ville få allt att växa och frodas, vilket det också gjorde.

Jag skulle gärna ha ett prydnadsträd som inte blir allt för högt eller för vid krona vid vårt stora altandäck. Söderläge. Vi har satt häck av häggmispel runt altanen men önskar ett litet träd som kan ge skugga och insynsskydd samtidigt som de inte får bli allt för stor och vid krona. Rekommenderar du ytterligare en prydnadsapel utifrån vår zon, läge och idéer? Om inte, vad? Huset är ljust. Jag vill inte köpa fel om prydnadsapeln i rabatten nu inte klarar sig trots att det ska vara ett tåligt/lätthanterligt träd...

Mvh nybörjare i trädgården

Odla Svarar: 

Förra vintern var extrem kall och många nyplanterade träd har gått hädan! Så du är inte ensam om detta. Utan att se den kan jag inte säga om den ska dö eller inte. Men vänta ett tag och se tiden an. Om den skulle gå hädan så kan du passa på under plantreorna inför semestern och köpa en krukodlad ny planta, ta upp den gamla och plantera en ny.

Beroende på sorten, borde den ju annars tåla zonen. Men vill du satsa på en säkrare kort, så skulle du kunna tänka dig en mindre rönn, kolla här: och här: