Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Häck till backig skogstomt

Hej
Vi har ett sommarställe som ligger i en backig skogstomt nära mälaren (sjötomt). Vi vill plantera en häck mellan oss och grannen, som insynsskydd.

Idag är tomten mycket solig då vi tagit bort 15 tallar. Men det finns en del björk, Gran, asp, lönn och en på tomten. Då vi vill att den ska vara  insynsskyddad får den inte fälla blad på hösten. Har du några bra tips på vad vi kan plantera (gran, en eller något annat), vi vill inte ha thuja då vi tycker att det är lite mycket villaträdgård över det.

Då det är backigt blir det ibland torrt så den måste klara lite tuffa förhållanden. Det är moränjord, lera och sand och sten. Hur djupt behöver vi gräva när vi planterar och hur tätt ska dom sitta?

Susanne

Odla Svarar: 

Pinus mugo 'Mughus' och flera andra varieteter och namnsorter av bergtall (syn. P. montana, P. mughus) vore ett bra alternativ. Den är tålig, tål salt, vind och sandjord och är vintergrön. Blir upp till 6 m hög men kan hållas lägre och tätt genom att pincera de nya skotten som kommer på våren.

Pincera = korta skotten till hälften ungefär genom att knipsa av skottspetsen med fingrarna. Här finns bild: http://www.odla.nu/artiklar/juni-2005.shtml (rulla ner på sidan).

Visst kan du också använda enar. För att få färdigt snabbare så passa på och köp krukodlade, större plantor, gäller även för tallen, förstås.

Sylvia