Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Gräsmatta på sprängsten

Hej,
Vi håller på att bygga ett nytt hus på en tomt där vi har sprängt en hel del på. Det betyder att det finns ingen jord på tomten utan bara packad sprängsten. En grävmaskin har kört till och sorterat så det översta lagret består av mindre sprängsten ca 10-15 cm. Tomten är helt plan. Här hade vi tänkt att så gräsmatta. Hur skall vi göra för att få en tät och fin gräsmatta? Vi hade tänkt börja i sommar med att anlägga gräsmattan? Vad är bäst så med frön eller rulla ut en färdig matta?

Det första vi hade tänkt göra är att köra dit ca 5 cm lager med makadam så att vi tätat något i de små hålor som sprängstenen orsakar så att inte allt vatten bara rinner rakt igenom. Är vi på rätt väg? Sedan har vi ingen aning av vad vi behöver? Skulle du kunna hjälpa oss att reda ut detta? Behöver flera olika lager av lera, matjord och till sist gräsmattejord?

Hoppas på svar.
Hälsningar,
David

Odla Svarar: 

Ni är på rätt väg. Makadam som fyller de värsta håligheterna, packa ordentligt, för annars kan den blivande gräsmattan bli ojämn om underlaget rasar senare. Lägg sedan ett ganska tjockt lager lerblandad jord, som till viss mån håller vatten kvar, försök blanda jämnt och göra en jämn yta. Sedan ett rejält lager god matjord (kräv garanti på ogräsfrihet!) och så ett lager fin gräsmattejord med sand. Sedan kanske ni ska rulla en färdig gräsmatta, eftersom det är så sent på året. Sådden borde redan ha gjorts innan vårvärmen satte in. Men ni bör hålla den rullade mattan fuktig sedan så den kan etablera sig.

Läs mer här:
http://www.odla.nu/artiklar/jord.shtml
http://www.odla.nu/artiklar/den_perfekta_grasmattan.shtml

Sylvia