Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gammal syrenhäck

Vi har en gammal syrenhäck som pga. den blivit alldeles för hög och grov klipptes ner helt för ett par år sedan, för att undvika rotskott fick jag rådet att inte klippa för nära marken utan lämna en 3-4 dm långa stammar vilket jag gjorde. Häcken har nu växt upp och är väldigt fin och i år blommar den jättemycket.

Till mitt problem, det finns på en del av häcken mycket skott som kommer direkt ur marken en bit utanför själva ursprungsplantorna, hur får jag bort dessa? Går det över huvudtaget?

Häcken är ganska jämnstor och jämntät över hela utom på en bit i början, kan kanske vara så att det från början varit en syrenbuske där och sedan har resterande planterats till en häck. Jag har försökt att gallra mer där men det verkar bara göra den tätare, hur ska jag göra för att få det lite glesare?

Lena

Odla svarar:

Om man helt klipper ner syrenen så svarar den med att sätta kopiöst med rotskott, som man sedan måste gräva upp allteftersom de visar sig.

Här förklarar jag hur man gör för att i görligaste mån kunna undvika detta:
Syrener

Då du nu har en massa rotskott, så får du alltså gräva bort dom du inte vill ha kvar. Om det är gräsmatta intill, kan du sedan köra över med gräsklipparen en gång i veckan där så att det aldrig får chansen att komma upp nya. Visserligen blir gräsmattan "taggig" just där, men orkar man inte hålla på och gräva upp alla nya skott, så är det ju enklaste sättet.

Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB