Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Gammal syrenhäck

Vi har en gammal syrenhäck som pga. den blivit alldeles för hög och grov klipptes ner helt för ett par år sedan, för att undvika rotskott fick jag rådet att inte klippa för nära marken utan lämna en 3-4 dm långa stammar vilket jag gjorde. Häcken har nu växt upp och är väldigt fin och i år blommar den jättemycket.

Till mitt problem, det finns på en del av häcken mycket skott som kommer direkt ur marken en bit utanför själva ursprungsplantorna, hur får jag bort dessa? Går det över huvudtaget?

Häcken är ganska jämnstor och jämntät över hela utom på en bit i början, kan kanske vara så att det från början varit en syrenbuske där och sedan har resterande planterats till en häck. Jag har försökt att gallra mer där men det verkar bara göra den tätare, hur ska jag göra för att få det lite glesare?

Lena

Odla Svarar: 

Om man helt klipper ner syrenen så svarar den med att sätta kopiöst med rotskott, som man sedan måste gräva upp allteftersom de visar sig.

Här förklarar jag hur man gör för att i görligaste mån kunna undvika detta:
http://www.odla.nu/artiklar/syrener.shtml

Då du nu har en massa rotskott, så får du alltså gräva bort dom du inte vill ha kvar. Om det är gräsmatta intill, kan du sedan köra över med gräsklipparen en gång i veckan där så att det aldrig får chansen att komma upp nya. Visserligen blir gräsmattan "taggig" just där, men orkar man inte hålla på och gräva upp alla nya skott, så är det ju enklaste sättet.

Sylvia