Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Fråga om Oxbärsbuske

Häckoxbär, Cotoneaster lucidusHej Sylvia!
Vi har köpt Oxbärsbuskar som jag igår planterade på rad intill altanen. Vet inte vilken sort det är, men jag undrar hur och om jag ska beskära dom?

Sen undrar jag också om du har något bra "recept" på trädgårdsland? Vilken slags jord och dylikt ska jag använda? Har tänkt plantera lite potatis, jordgubbar, grönsaker och kryddor. Bor i zon 6-7.

Mvh /Hanna

Odla Svarar: 

Ser ut att vara häckoxbär, Cotoneaster lucidus.

Viktigt att hålla dom fuktiga nu - det är ingen bra tid för plantering av växter mitt i sommarhettan!

Om du avser att ha den till häck, kan du klippa ner den till ca 20 cm ovan mark - när den har hunnit etablera sig. Sedan släpper du upp den ca. 20 cm per år tills den har den höjd du vill ha.

Så var det grönsakslandet. Antar att du ska börja från en gräsmatta eller äng? När man bryter mark får man en massa grästorv. Denna är mullbildande så ta inte bort den men vänd den upp och ner. Dränering i form av sand/lättgrus behövs om det blir vatten stående efter sommarregn och det är lerjord. Du kan alltså lägga dit halm, gödsel, kompost och dränering. Allt det är bra för mullbildningen.

Det blir inte så mycket ogräs, då ängsväxterna inte trivs när man börjar bruka jorden. Däremot kan man få in oanade mängder ogräs med köpejord, så man bör undvika att köpa s.k. matjord om man inte absolut behöver.

Sedan är det alltid bra att börja med att odla potatis. Du kan läsa Odlas artikelserie om odling på ekologiskt/konventionellt sätt på denna sajt. Försök att få det blivande landet uppfräst eller plöjt nu i höst så att tjälen kan jobba med jorden i vinter.

Läs mer:
http://www.odla.nu/artiklar/godsling.shtml
http://www.odla.nu/artiklar/jord.shtml

Sylvia