Föryngra olvon

Synnöve

Hej

Vi har vilda olvon, vet inte vilken sort. Väldigt vackra vita skålformiga blommor som senare bildar röda bär. Fåglar, speciellt sidensvans, tycker väldigt mycket om dom.

Fick hjälp av en granne att röja sly och dom har tagit ner halva beståndet vi hade av olvon. Nu vill jag föryngra och plantera på säkrare ställen. Hur gör jag? Sätta grenar i vatten och hoppas att dom rotar sig.? Mycket eller lite vatten? Lerjord, sandjord?

/Synnöve

Odla Svarar: 

Hej

Det ser ut att vara en skogsolvon, Viburnum opulus. Olvon dör inte så lätt, så om de har tagit ner beståndet så kommer den säkert igen med nya grenar så länge rötterna finns kvar.

Om du vill ha olvon på fler ställen, så gräv upp några mindre buskar eller rotskott nu på våren när tjälen har gått ur jorden men innan olvonbuskarna har börjat vakna. Du kan göra detta även på senhösten när buskarna har tappat bladen och gått i vila. Plantera olvonbuskarna direkt på den nya platsen i jord liknande den "skogsjord" som de troligen växer i nu, alltså humusrik mulljord. Vattna så att de är fuktiga men inte blöta.

Visst kan du försöka med vintersticklingar också, läs mer här: Ta sticklingar på vintern.

Med vänlig hälsning Sylvia