Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ta sticklingar på vintern

Klipper du trädgårdens buskar och lövfällande häckar nu under vårvintern kan du använda det bortklippta som sticklingar. Det är ett bra och billigt sätt att öka på växterna, och visst är det kul när de egenhändigt tagna sticklingarna rotar sig och tar fart?

Av Sylvia Svensson

Det är en bra tid under vårvintern att ta sticklingar från buskar och lövfällande träd, och det är ett billigt sätt att få fler plantor i trädgården - kanske vill du få ihop plantor till en ny häck eller berså?

Spara det bortklippta

Om du klipper under tiden då det fortfarande är snö och kalla nätter kan du spara det bortklippta som det är, ute under snön så att grenarna inte torkar. Alternativt kan du ställa grenarna i en spann med lite vatten och låta dem stå kallt men frostfritt tills du har möjlighet att plantera dem, antingen direkt i marken eller i kruka.

#En del sticklingar kan rota sig i vatten#

Vissa sorter som du tar sticklingar av, exempelvis pil, kan bilda rötter stående i vatten och till våren kan du sedan göra pilkojor, pilstaket, levande pilpyramider eller vad du nu vill ha av dem. Alla busksorter vill förstås inte rota sig, men det lönar sig alltid att pröva. Glädjen är ju stor om du oväntat lyckas.

#Gör så här för att rota sticklingarna#

  • Klipp sticklingarna på hösten eller vårvintern när växten ännu är i vila.
  • Ta en lagom stor kruka och fyll den med en blandning av grus och torv, cirka 1/3 grus och resten torv, det ska vara luftigt.
  • Klipp sticklingar från grenarna, cirka 20 centimeter långa brukar vara lagom. Välj unga skott som dock har hunnit förveda sig något, gärna från mitten på förra sommarens årsskott.
  • När du klipper, tänk på vilken ända som är upp och ner! Ett bra sätt är att klippa rakt av upptill precis ovanför ett bladfäste och snett nertill.
  • Stick ner sticklingarna i krukan så att cirka 2/3 av sticklingen hamnar under jorden och bara ett par, tre bladknoppar syns ovanför. Du kan även sticka ner sticklingen på samma sätt när du sticker den direkt i marken.
  • Stick gärna ner sticklingen eller sticklingarna utmed krukans kanter, de brukar rota sig bäst just där.
  • Vattna och håll sedan koll på krukan så att sticklingarna aldrig torkar ut. Det ska vara fuktigt men inte vått.
  • Placera krukan svalt. Den ska stå ljust men inte i direkt sol och skyddat mot kalla vindar i till exempel växthus, drivbänk eller kanske uterum. Senare på våren när jorden har rett sig, kan du gräva ner krukan med sticklingarna i en sandig jord i väntan på rötterna.
  • När varmare väder kommer brukar sticklingarna få små ljusgröna blad, och visar på så sätt att de lever.
  • Du kan testa under senare halvan av sommaren om sticklingen har rotat sig genom att dra lite försiktigt i den. Sitter sticklingen fast har den rotat sig. Var dock rädd om sticklingens rötter, de är mycket ömtåliga!
  • De rotade sticklingarna kan sedan planteras ut under sensommaren.

#Ta sticklingar från alla sorters träd och buskar#

Du kan testa att ta sticklingar från alla sorters buskar och träd som du ändå klipper, men de som brukar vara lättast att få att rota är olika sorters pil, Salix och kornell, Cornus, fjärilsbuske, Buddleja, prakttry, Weigela, kerria, olvon, olika vinbär, forsythia, fläder, liguster och schersmin.

Att beskära prydnadsbuskar

Är du lite osäker på hur du ska beskära dina prydnadsbuskar, och vilka prydnadsbuskar det egentligen är som beskärs när? Läs gärna om det här: Att beskära prydnadsbuskar 1 Att beskära prydnadsbuskar 2

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB