Förslag på prydnadsträd

Johan

Hej

Jag söker efter ett eller två mindre träd som fullvuxet blir 3-4 m men max 5 m högt och en krona som är max 3,5 m bred.

Gärna någon Prunus då jag redan har en persika och ett kurilierkörsbär 'Ruby' strax innanför där jag tänkt mig dessa. Jag är dock öppen för andra förslag som kan komplettera på bästa sätt. Om det är blommor på så vill jag ha vita blommor.

Jag har zon 1 men där den/de ska stå är det öppet mot vinden, så de måste nog tåla en eller två zoner till.

Jag har läst om en Prunus 'Tai-Haku', vet du hur hög och bred den blir?

/Johan

Odla Svarar: 

Hej

Prunus serrulata 'Tai-Haku' blir ett ganska stort träd om det trivs, så det håller sig inte inom 3.5 meters höjd/bredd, det blir snarare det dubbla. Annars skulle det vara ett underbart träd med stora, vita blommor.

Många av Prunus-sorterna blir rätt så stora, så det gäller att kolla noga vad det står på etiketten. Kolla träd som tillhör Prunus insica-gruppen, dvärgkörsbär, där finns några tänkbara träd, och så kolla färgen, det finns även rosablommande i denna grupp. I plantskolorna på den danska sidan finns det många fler sorter att välja bland om du inte hittar dem i Skåne.

En av mina egna favoriter heter Prunus 'Hally Jolivetti', kolla bild på min artikel om körsbär. Den är en korsning mellan P. x subhirtella och P. x yedoensis. Den är en 3-4 meter hög buske/litet träd (finns som stamträd också) med tunna, täta grenar och massor av små, vita, dubbla blommor med rosa mitt. Blommar länge från början på maj.

Med vänlig hälsning Sylvia