Förodla i uterummet?

Jessica

Hej

Har köpt ett antal fröer av köksväxter och blommor som ska förodlas. Det står att man ska göra det inomhus men det har jag helt enkelt inte plats till. Har däremot ett rejält inglasat uterum som håller ca 4-6 grader varmare än yttertemperaturen. Kan jag förodla där om jag väntar lite längre?

Och omskolning, måste jag göra det eller kan jag plantera ut direkt om jag håller det under duk?

Jättetacksam för svar!

Med vänlig hälsning Jessica

Odla Svarar: 

Hej

Lite beroende på vad du har för sorter så kan kanske en del förodlas i uterummet. Läs på fröpåsarna vilken groningstemperatur som grävs. En del perenner vill gärna stå svalt och gro, andra inte.

Generellt är det så när det gäller att förodla grönsaker och sommarblommor att du måste få fröna att bryta frödvalan genom att så dem varmt och hålla fuktigt, det vill säga inomhus. Annars kommer groningen inte igång.

Här hittar du en bra guide till förodling av sommarblommor, läs gärna den: Att förodla sommarblommor

På dessa tabeller står ungefärliga groningstemperaturer för grönsaker och när det är dags att förodla sommarblommor: Förkultivering Såschema för sommarblommor

Ett tips är att i uterummet placera ett litet element som höjer temperaturen under tiden du behöver förodla dina frösådder där. Om det är för stor yta att värma, kanske du kan göra ett "tält" av bubbelplast och där inne ordnar du ljus och värme och på så sätt får en mindre yta att värma.

Med vänlig hälsning Sylvia