Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Fjärilsö i trädgården

Hej
Jag vill ha lite goda råd ang. krydd- och fjärilsväxter.

Jag har en krusmynta och den var flitigt besökt av fjärilar då den blommade i somras. Nu vill jag göra en rabatt med kryddor och andra perenner som lockar till sig fjärilar och andra mysiga flygare (bin och humlor).

Jag skulle vilja ha två buskar, är de två buddlejorna (davidii och alternifoila) lämpliga att kombinera? Eller rosenflockel och buddleja, jag vill ha blomning tidigt och sent.

Förutom dessa buskar har jag timjan, citronmeliss, krusmynta, blå isop, lavendel som jag tänkt flytta till "ön".

Också vill jag ha chokladblomman, Cosmos atrosanguineus (jag är chokladälskare) och blå bolltistel. Är mina val rimliga eller har ni fler/andra perenner att rekommendera?

Hur stort utrymme behöver jag förbereda, form och storlek. Jag har en del i trädgården som avgränsas av huset i norr och öster och av en hög tujahäck i väster. Så ganska skyddat/soligt läge kan jag erbjuda flygfän och växter. Jag har tänkt att börja förbereda planteringen redan i höst och hur går jag lämpligen till väga? Jag har kompost, både en för köksavfall och en öppen, så en del kompostjord finns.

Finns det möjlighet att få råd angående placering av dessa växter i fråga om form, färg och storlek i min planerade ö. Vi bor i Trollhättan, odlingszon 2 tror jag.

Tack på förhand
Anne Danielsson

Odla Svarar: 

Här har du några artiklar jag skrivit tidigare som du kan studera.

Hur stor plats du behöver beror ju mycket på vad och hur mycket du tänker plantera.

Det skulle kanske funka om man antingen gjorde en "heltårta" på gräsmattan eller en "halvtårta" mot häcken med kryddor och andra fjärilsväxter, med gångar mellan "tårtbitarna", mot gräsmattan och mellan häcken och "halvtårtan" så att man lättare kan rensa. De högre växterna naturligtvis i bakgrunden och de lägre framför.

Du kan gräva ut och förbereda nu på hösten. Botna med grov grus, de flesta fjärilsväxter gillar att ha det väldränerat och gärna lite sandigt. Sedan kan du fylla på en blandning av kompost, sand och befintlig jord och göra gångar och avgränsningar. Perenner och buskar du har kan du också flytta nu.

Resten kan du köpa på våren och fylla ut gluggarna. Peta också gärna ner vildtulpaner och krokus och låga narcisser så bina och de tidigaste citronfjärilarna har något att äta redan tidigt på våren.

Lycka till!
Sylvia