Fikonträd

Salle

Hej, Jag har tre fikonträd varav två är tre år gamla medan det andra inhandlades i våras. Det äldre trädet har vinterförvarats i 5-6 grader och har under våren och sommaren utvecklat ett fantastiskt bladverk. Det andra treåriga trädet står i en lägenhet året runt. Det vattnas lite under vintern och fäller blad. Fram mot våren börjar det vattnas igen och har utvecklat ett bra bladsystem. Dock har inget av dessa varken blommat eller burit frukt någon gång. Varför är det så. Förstår att många får både mycket blommor och frukt regelbundet. Det tredje trädet som inhandlades i våras stod tillsammans med det äldre trädet ute i vår trädgård i somras. Trots vattning av vår granne under tiden vi var borta torkade det trädet ut fullständigt och tappade alla blad. Jag har sedan "dränkt" trädet i vatten och ser att det nu kommer små skott här och var. Skall jag beskära de grenar, som ser döda ut? Tacksam för svar på mina två frågor.

Odla Svarar: 

Dina träd ser för unga och små ut ännu för att kunna blomma och bära frukt. Den som är torr kan du toppa på de hängande delarna av grenen.
Byt till större krukor och citrus- eller Medelhavsjord, men gärna på våren efter vinterförvaringen. de bör ju inte börja tokväxa nu inför vintern.

Läs mer om fikon här: Fikus inte bara benjamin
Boken Fikon ger många goda råd

Sylvia

Sylvia