Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fikon

Fikon är en urgammal kulturväxt som nästan kan följas tillbaka till Adam och Eva i Paradiset! I varje fall finns fikonlämningar i Egyptens gravkammare och i andra gamla kulturer.

Nu när intresset för "medelhavsväxter" bara blir större, finns det många som intresserar sig för fikonet. Men odlingserfarenheterna och -råden är inte många i vårt land. Denna vackra bok råder bot på den saken.

Boken innehåller författarens egna erfarenheter av fikonodling i hennes trädgård utanför Växjö.

Hon är en amatörodlare med förkärlek för exotiska växter och historiska rosor. Hon intresserade sig tidigt för fikonet och gjorde försök att odla den i olika miljöer: i växthus, glasveranda och varma hörn i trädgården. Samtidigt gjorde hon anteckningar som hon nu har samlat ihop till en bok.

Boken börjar med en presentation av de olika fikonarterna och -sorterna. Sedan får man veta hur den märkliga befruktningen, kaprifikaton, går till. Men man får också veta att det finns sorter som är självfertila.

Nästa kapitel berättar om fikonets historia i konst, kultur, litteratur och vetenskap. Det och kapitlet Fikon i Norden som följer är en väl så intressant läsning!

Sedan kommer man fram till den för oss odlare intressanta kapitlet Odla själv. Här gäller det att välja rätt sort för den plats man har tänkt odla på, det finns passande sorter för både växthus och friland. De viktiga råden om plantering, placering och skötsel är tydliga och lätta att följa. Och råden om förökning ger ju hopp om att allt fler kommer att få ett eget fikon att sköta så småningom!

Och när vi sedan har lyckan att få mogna fikon så småningom, behöver vi råd vad vi gör med dem förutom att äta färska! Boken innehåller många läckra recept, som man i väntar på egna fikon kan pröva på köpta. Många läckra foton som författaren själv har tagit ökar njutningsvärdet!

Fikon - av Kerstin Park
  Titel:
Fikon
En historisk växt att odla och njuta av
Författare:
Kerstin Park
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Artea Förlag
Utgivningsår:
2007
ISBN:
978-91-85527-04-5

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB