Få bort ullöss

Anette

Hej

Jag har fått ullöss på mina Saint Paulior. Hade 14 st i ett fönster, som jag slängde. Städade ur fönstret, mellan rutorna och överallt runt omkring. Köpte sedan nya blad som jag skulle rota och få nya plantor. Ställde dem i samma fönster. Efter en vecka var det ullöss på 2 av bladen, de var båda köpta av samma person så jag tror att de var smittade när jag fick dem. Jag har badat bladen i en blandning av vatten, såpa och T-röd. Hoppas att det ska ta bort dem.

Jag undrar, hur länge kan en ullus överleva utan att vara på en planta? Var kommer den ifrån? Kan den bara komma på vilken planta som helst eller måste den komma flygandes från en smittad planta?

Mvh Anette

Odla Svarar: 

Ullöss har inga vingar så de kommer inte flygande. Men de kan komma som ägg från en smittad planta. Du får kolla noga alla dina växter om du hittar fler, kolla även redskap så att du inte använder samma grejer som till smittade plantor innan du har steriliserat dem och att vattenkannans pip inte vidrör en smittad planta och överför smittan.

Läs mer om ullöss här (http://www.blomsterframjandet.se/website1/1.0.1.0/162/1/index.php) och här.