Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Löss & sånt

Vi får en del frågor kring hur man bekämpar de små insekterna sköldlöss och ullöss, när de angripit en orkidéplanta. Oftast är det Phalenopsis som drabbas, men de små djuren är inte speciellt fördomsfulla mot andra släkten...

Hur ser man då att det är ull- respektive sköldlöss?
En av våra kunder, Maria M, beskrev sköldlöss så som; »Små avlånga upphöjningar på undersidan av bladen. Ungefär 3 mm långa. I början är de rätt ljusa sedan blir de bruna. De har även varit på själva blommorna. Det är inte så många...»

Arne E. beskrev ullöss på detta sätt: »...5mm. långa gråvita djur, som lämnar efter sig vitt "damm", (ägg kanske). Dom finns på hela växten men verkar föredra blommorna.» Jag kan inflika att även djuren är täckta av sin 'ull'.

Så, hur bekämpar man dem då?
Många skulle säga att man inte gör det alls, att det inte är möjligt att lyckas med det. Men de som säger så har helt enkelt fel. Dock är det lite omständligt att göra det hela.

- Du får börja med att isolera växten, så att inga andra blir drabbade.

  • Sedan föreslår jag att Du tar en mjuk tandborste och doppar i 70% isopropyl-alkohol. Skrubba hela plantan med borsten (skölj i alkoholen då och då). Tänk på att sköldlössen gärna gömmer sig nere i bladvecket på Phalaenopsisar, och även vid de ytliga rötterna, respektive nära bulberna på exempelvis Oncidium. Eventuellt kan det vara bra att ha tops att rengöra med 'där nere'.

  • Det är definitiv mer den mekaniska än den 'kemiska' bekämpningen som fungerar mot djuren. Man behöver egentligen inte ens spriten, det funkar bra med en spetsig pinne med, men då får man inte med äggen, vilket man får med spriten, och så är det lite effektivare med lite sprit med i leken.

  • Ca. ett halvt dygn efter denna grundrengöring bör Du duscha av plantan ordentligt, så att alkoholen försvinner helt. Sedan sprayar Du plantan med alkohol (fukta rejält) en gång i veckan i tre veckor, och efter detta en gång i månaden, för att förebygga att de kommer tillbaka, dom små krypen. Detta borde få dem att hålla sig borta, metoden har lyckats för flera av våra kunder.

    Lycka till!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB