Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Doftande och exotisk söderrabatt

Hej,
Nu är det äntligen dags att få jord under naglarna och förverkliga trädgårdsdrömmarna... Jag skulle uppskatta lite hjälp på vägen.

Jag är en älskare av väldoft och står inför att anlägga en rabatt vid södervägg i zon 1.

För det första: Vad gör jag med nuvarande rabatt som är full av ljuvlig scilla och snödroppar. Kan jag gräva om rabatten (i slutet av april när de blommat över) försöka plocka upp alla lökar, jordförbättra och sedan peta ner lökarna igen?

För det andra: Jag har tänkt mig prova lite olika klättrare på tegelväggen; Kiwi (vilken sort ger både frukt och har doftande blommor?) och Vippjasmin (kan den gå i zon 1?) Vill även gärna prova några exotiska väldoftande - har hört att Passiflora incarnate ska gå mot en södervägg i zon 1, vad tror du? Har du andra tips på väldoftande lite exotiska klättrare. Tror du att det ser plottrigt ut med flera olika på en vägg?

För det tredje: vad ska jag fylla på med framför klättrarna för att lugna det visuella intrycket och fortsätta på dofttemat. Jag kan tänka mig både små buskar och perenner. Har själv funderat kring Iris Florentina och Vit Phlox. Tror du de kunde göra sig bland Clematis Recta? Har du något bra tips på grön bottenplantering/marktäckare som grund till detta?

Och till sist: Vid ena gavelhörnet som passeras dagligen även under vinterhalvåret skulle jag vilja ha en Lonicera Fragantissima. Vad tror du om det?

Många frågor, men jag skulle bli innerligt tacksam för svar.
/Ylva

Odla svarar:

Låter som ett drömläge för sådana lite mer ovanliga klättrare! Det är dock så att de inte är helt utprövade i vårt land, men inget hindrar dig ju att pröva. Går det så går det (rapportera gärna in!).

Scillorna och snödropparna kan du ta upp när de blommat färdigt och förvara skuggigt och jordslagna så länge du jobbar med rabatten, eller till och med över sommaren, om du planterar dem någon annanstans så länge. Sedan kan du plantera tillbaka dem. De behöver få vissna ner i fred så att löken får näring för nästa år.

Det blir säkert vackert med olika sorts klättrare, men ta gärna 2-3 st. av samma sort som du planterar ihop, så det blir större ytor av samma växt.

Den gröna bottenplanteringen kunde t.ex. bestå av doftvioler. Eller varför inte timjan! Lavendel framför klematisens "fötter" skulle kunna gå bra.

Du nämner Clematis recta.... den är dock ingen klättrare utan en upprättväxande buske!

Här finns en av mina artiklar om doftande blommor:
Doftande trädgård

Läs också:
Månskensträdgården
Höstjobb ger doftande vårglädje

Och så en bok: http://www.odla.nu/arkiv/rec/91-534-2248-1.shtml

Hoppas detta hjälper dig!
Sylvia

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Erbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/
Klarna
Gå till https://www.postnord.se/
Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB