Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

Kategorier

Visa alla resultat
Laddar varukorgen
0 kr(0 st)
  • Totalt: 0 kr
Till kassan

Sökresultat för

Produkter

Kategorier

Visa alla resultat

Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Dags att så gräsmatta

Hej Sylvia!
Jag hoppas att det är du som vet lite om gräsmattor. Vi har byggt ut vårat hus och har nu ett litet "gärde" istället för gräsmatta. Det vi gjorde i höstas var att vi krattade bort alla grenar och stenar etc. Nu börjar det kännas dags att så snart, och jag undrar då lite hur man går tillväga och när är det dags att så. Det är nu väldigt mjukt i backen och man sjunker ner ganska rejält.

En annan fråga är om rabatter, jag har börjat gräva upp längs huset för att få lite rabatter. Är det sedan bara att köpa vanlig såjord och hälla i? Behövs det särskilt djup? Jag har tänkt att ha lite vårlökar och andra vanliga blommor i en rabatt och ev stockrosor i en annan.

Och så en sista fråga, varför har min björnbärsbuske utan taggar, fått taggar?

Hälsningar
Jeanette

Odla Svarar: 

Jorden ska vara väldränerad under gräset. Det är bäst att göra dräneringen från början. Bästa jorden är mullrik, moig-sandig matjord. Grundgödsla med PK-gödsel och kalk före sådden. Det lönar sig att förbereda noga så att man sedan slipper alltför mycket ogräs. Fräs upprepade gånger före sådden och plocka bort så mycket ogräs du kan.

Den bästa tiden för sådd är på sensommaren, augusti-september. Det går även bra på våren men då måste man så tidigast möjligt, dvs. när temperaturen är stadigt minst 5-6 grader. Längre fram på sommaren får man svårt att passa med vatten i tillräcklig mängd.

Det finns olika gräsblandningar för olika ändamål, fråga i butiken där du köper frön.

Vill du snabbt ha en färdig gräsmatta utan besvär för sådd och etablering, kan du förstås köpa gräs på rullar. Förarbete här är ännu viktigare, man måste vara noga med att ytan är så jämn som möjligt för att gräset ska kunna växa fast. Sandjord är bästa underlaget för färdig gräsmatta. När man lägger ut rullarna är det viktigt att inte skarvarna hamnar mitt för varandra. Mattan skall vältas ordentligt när man lagt den så att rötterna får kontakt med underlaget. Sedan är det viktigt att hålla mattan fuktigt under minst 2 veckor.

Sådden kontra färdig är båda lika bra metoder, men har du bråttom föredrar jag färdigt.

Här kan du läsa om skötseln av gräsmattan: http://www.odla.nu/artiklar/grasmatta_1.shtml

Ang. rabatten: du ska inte ha SÅJORD, du skall ha plantjord! Det finns olika sorter beroende på vad du har tänkt att plantera: perennjord, rosjord, rhododendronjord etc.

Björnbärsbusken är visst ympad på en taggig grundstam och så har det vuxit fram grenar under ympstället. Kolla och ev. ta bort de taggiga grenarna.

Sylvia

Fel | Odla.nu

Fel

Felmeddelande

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/html/includes/common.inc:2773) i drupal_send_headers() (rad 1482 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Error: [] operator not supported for strings i SearchApiSolrService->indexItems() (rad 588 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/search_api_solr/includes/service.inc).
Webbplatsen stötte på ett oväntat fel. Var vänlig försök igen senare.